Nederlandse oplossing voor straatkinderen in India
25/08/2009 13:57
Partnership Foundation
Een 'geniale' vondst van een groepje Nederlandse zakenmensen is even doeltreffend als praktisch. Straatkinderen help je met een goede school en met onderdak. Als 's nachts de scholen leeg staan, moet je ze er met wat aanpassingen toch ook kunnen laten wonen? Het concept heet inmiddels Rainbow Homes, kost een fractie van de bouw van tehuizen, en er zijn er al 10, voor 1200 kinderen. De overheid van het Indiase Hyderabad zet in op nog eens 50 Rainbow Homes.
In Rainbow Homes worden kinderen permanent ondergebracht op school. De gebouwen zijn uitgerust met een keuken, douches, toiletten en lockers, waarmee de gemiddelde school in India tussen de 150 en 200 kinderen kan huisvesten. Voor een bedrag van 500 euro per kind per jaar krijgen kinderen er naast scholing en onderdak, kleding (schooluniform), gezonde voeding en medische zorg.
Als straatkinderen instromen krijgen ze in een Rainbow Home bijles van een leeftijdgenootje. Ze werken zo samen om op het juiste niveau te komen. Ze integreren daardoor snel en ontkomen zo aan het hardnekkig stigma dat kinderen in gewone tehuizen in India treft.
Straatkinderen hebben zeer beperkte kansen op een veilige toekomst of verbetering van hun levensomstandigheden. In de Indiase grote steden is de problematiek van straatkinderen het afgelopen jaar toegenomen door verslechtering van de economie op het platteland. De jongste kinderen, jongens maar vooral ook meisjes, zijn daarbij kwetsbaar voor uitbuiting in zowel prostitutie als werk in de huishouding van particulieren.
De overheid van het district Hyderabad (6 miljoen inwoners) wil nu 50 openbare scholen inrichten naar de inzichten van de Nederlanders. Daarmee wil Hyderabad als eerste stad van de wereld laten zien dat een structurele effectieve aanpak van de problematiek rond straatkinderen mogelijk is. District manager, Navin Mittal: "We zijn onder indruk van het Rainbow Home model en we kunnen daarmee een enorme sprong maken in Hyderabad".
Rainbow Homes is een initiatief van Partnership Foundation (PF). Deze stichting werkt voor 100 procent met vrijwilligers, mensen met een achtergrond in het bedrijfsleven. De kosten van PF in 2008 bedroegen 2,5 procent van de inkomsten. Gerlach Cerfontaine, Paul Rosenmöller en Sacha de Boer vormen het comité van aanbeveling. Oprichter Ferd van Koolwijk: "Je hoopt natuurlijk dat een idee ondersteuning krijgt, maar de vlucht die dit nu neemt is enorm. Het zegt iets over de potentie van een bescheiden particulier initiatief in ontwikkelingshulp. Dit kan toch maar mooi de levensloop van heel veel kinderen een positieve wending geven."
http://www.partnershipfoundation.nl