Ministerie van Buitenlandse Zaken

vragen van het lid Verdonk over Turkije

Beantwoording vragen van het lid Verdonk over Turkije

Kamerbrief | 21 augustus 2009

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Verdonk (Verdonk) over Turkije. Deze vragen werden ingezonden op 23 juli 2009 met kenmerk 2009Z14236.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van lid Verdonk (Verdonk) over Turkije (ingezonden 23 juli 2009).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel op de site van De Telegraaf "Turkije houdt vast aan Cyprus"? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het vasthouden door Turkije aan de status van `waarborgmacht' een ernstig obstakel vormt in de toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Bent u voornemens na deze uitspraken van de Turkse regering om de toetredingsonderhandelingen met Turkije te bevriezen? Kunnen deze toetredingsonderhandelingen gestopt worden?

Vraag 4

Indien de toetredingsonderhandelingen met Turkije niet gestopt kunnen worden om juridische redenen, ondanks Nederlandse druk, bent u dan voornemens een veto uit te spreken over het openen van nieuwe hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Deelt u de mening dat het niet gewenst is Turkije tot de Europese Unie te laten toetreden?

Antwoord 2, 3, 4 en 5

Nee, ik deel uw mening ten aanzien van deze punten niet. De status van Turkije als `waarborgmacht' berust op een in 1960 gesloten verdrag tussen Turkije, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en Cyprus.

In het onderhandelingskader van 2005 is het volgende vastgelegd: "gezamenlijke doelstelling van de onderhandelingen is toetreding. Deze onderhandelingen zijn een open proces waarvan de uitkomst niet vooraf kan worden gegarandeerd." In December 2008 heeft de Raad herbevestigd dat het tempo van de onderhandelingen onverminderd afhankelijk blijft van met name de vorderingen die Turkije boekt om aan de gestelde voorwaarden te voldoen.

Vorderingen in het toetredingsproces zijn daarmee mede afhankelijk van voortgang in het Turkse hervormingsproces. Over deze voortgang wordt door de Europese Commissie jaarlijks gerapporteerd. Ook dit jaar, naar verwachting in oktober, zal de Europese Commissie een voortgangsrapport uitbrengen. Wij zullen te zijner tijd een inhoudelijke reactie geven op de bevindingen van dit voortgangsrapport. Op dit moment zien wij geen aanleiding het Nederlandse beleid ten aanzien van de EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije aan te passen. Nederland hanteert een streng maar eerlijk beleid. Wanneer Turkije aan alle voorwaarden voldoet, zou Turkije tot de EU kunnen toetreden. Zover is het momenteel echter zeker niet.

Vraag 6

Welke stappen bent u voornemens in EU-verband te ondernemen om Turkije te bewegen om Cyprus te erkennen en Cypriotische schepen en vliegtuigen toegang te geven tot haar havens en luchtruim?

Vraag 7

Deelt u de mening dat Turkije de gedeeltelijke bezetting van EU-lidstaat Cyprus zo snel mogelijk moet beëindigen?

Antwoord 6 en 7

De Nederlandse regering en de EU steunen de lopende herenigingsonderhandelingen op Cyprus, die onder auspiciën van de VN plaatsvinden. De internationale gemeenschap hoopt op een spoedig akkoord tussen beide partijen aan de onderhandelingstafel. Dit zal de implementatie door Turkije van het Ankara protocol - en daarmee het verlenen van toegang aan Cypriotische schepen en vliegtuigen - dichterbij brengen. Zowel in EU- als in bilateraal kader wordt benadrukt dat volledige implementatie door Turkije van het Ankara-protocol noodzakelijk is.

Vraag 8

Spelen de belangen rond de aanleg van de Nabucco-pijplijn formeel dan wel informeel een rol in de toetredingsonderhandelingen met Turkije?

Antwoord 8

Het feit dat vijf participerende landen, waaronder Turkije, onlangs een contract tot aanleg van de Nabucco-pijplijn ondertekenden, beschouw ik als een positieve ontwikkeling. De
EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije en het Nabucco-project zijn gescheiden processen.


1)
www.telegraaf.nl/buitenland/4443080/__Turkije_houdt_vast_aan_Cyprus__. html?p=1,1