Oud-politieman Wouter Stol nu hoogleraar Cybersafety

25/08/2009 10:37

Open Universiteit Nederland

Het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland heeft dr. Wouter Stol benoemd tot bijzonder hoogleraar Politiestudies, met bijzondere aandacht voor 'cybersafety'. De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) financiert deze bijzondere leerstoel bij de faculteit Managementwetenschappen. Met de leerstoel willen NHL en de Open Universiteit Nederland via onderzoek een bijdrage leveren aan de veiligheid in de digitale wereld en de slagkracht van politie en justitie daarin vergroten. Wouter Stol: 'Werken aan veiligheid in cyberspace moet een gewoon onderdeel worden van het werk van alle politiemensen en hun partners.'

Veiligheid op internet

De leerstoel zal zich in de eerste plaats richten op het beschrijven en begrijpen van problemen met 'cybersafety' en van het functioneren van politie en justitie op dat gebied. Politie en justitie hebben een kennisachterstand op het gebied van veiligheid op internet. Doel van het onderzoek is de kennisachterstand verkleinen en het repertoire aan effectieve werkwijzen vergroten. Daarnaast wil de leerstoel een bijdrage leveren aan de educatie van politiemensen door het aanbieden van academisch onderwijs op het terrein van politie en politiemanagement. Dat zal gebeuren via het concept van begeleid afstandsonderwijs van de Open Universiteit.

Over Wouter Stol

Wouter Stol (1958, Wageningen) is van origine politieman. Hij werkte in de jaren negentig tien jaar als politiechef bij de Amsterdamse politie. Na een studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde hij in 1996 aan de Vrije Universiteit op het onderzoek 'Politie-optreden en informatietechnologie'. Sinds 1995 geeft hij leiding aan een onderzoekgroep op het terrein van politiestudies, eerst bij Politieadviescentrum In-pact en vervolgens aan de Politieacademie en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Momenteel is hij lector Cybersafety aan deze hogeschool en is daarnaast als onderzoeker verbonden aan de Politieacademie. Hij heeft samen met anderen zo'n honderd publicaties op zijn naam, waaronder de boeken 'Politiestraatwerk in Nederland', 'Basisboek Integrale Veiligheid' en 'Inleiding Criminaliteit en Opsporing'. Sinds medio jaren negentig gaat zijn aandacht al uit naar politie en internet. Binnenkort verschijnt van hem 'Verkenning Cybercrime in Nederland 2009'.





http://www.ou.nl