Ingezonden persbericht
Persbericht
Ambitieuze beleidsplannen voor preventie door PreventieKracht Thuiszorg
Amsterdam, 24 augustus 2009 - Bij de afsluiting van PreventieKracht Thuiszorg, in juni 2009, lagen er 23 zeer bruikbare businesscases voor preventie in de eigen organisatie ter tafel. Voor dit ambitieuze scholingstraject, dat in april 2008 bij de NSPOH in Amsterdam was gestart, leverden 38 thuiszorgorganisaties elk twee medewerkers. Enerzijds ging het om afdelingsmanagers en beleidsmedewerkers preventie, anderzijds om verpleegkundigen en diëtisten die betrokken zijn bij de coördinatie van preventieactiviteiten. Een business case hadden zij niet eerder gemaakt, al hadden de meesten wel ervaring met het opstellen van een beleidsplan.
Bij verschillende organisaties zullen de gepresenteerde plannen leiden tot strategisch beleid om preventie binnen de organisatie een plek te geven en samenwerkingsverbanden aan te gaan. Na afsluiting PreventieKracht Thuiszorg is duidelijk dat het een belangrijke impuls geeft aan de ontwikkeling van (strategisch) beleid rondom preventie in thuiszorgorganisaties en de externe-en vooral ook de interne positionering.
Praktijk- en competentiegericht
Het achtdaagse scholingsprogramma, dat door ZonMw werd gefinancierd, ontwikkelde de NSPOH samen met het NIGZ. Het bestond uit drie modulen:
1. Programmatisch werken (inclusief Preffi)
2. Positionering (inclusief samenwerking)
3. Financiering (inclusief kosten-baten analyse).
In de evaluatie waardeerden de deelnemers de modulen met gemiddeld een 7,8.
Resultaat
Tot nu toe had preventie binnen de thuiszorg vaak maar een beperkte plek in de organisatie. Gedurende de looptijd van het programma is intern de aandacht voor preventie bij veel organisaties wel toegenomen. Maar het aanbod en de kwaliteit van preventieprogramma's in thuiszorgorganisaties is nog beperkt en vraagt om ontwikkelingsruimte. Thuiszorgorganisaties zijn kansrijk om een grote te bijdrage leveren aan preventie. Zeker gezien de aandacht voor ketenzorg en wijkgerichte aanpak. Om een integrale positie te kunnen verwerven is de steun van bestuurders van thuiszorgorganisaties belangrijk en investering noodzakelijk, bijvoorbeeld in scholing voor verpleegkundigen. Het werken in groepen gedurende het traject stimuleerde de uitwisseling en het saamhorigheidsgevoel tussen de verschillende thuiszorgorganisaties.
Einde persbericht