Gemeente Den Haag

Sportpenning voor honderdjarig VUC

Sportwethouder Sander Dekker heeft zaterdag 22 augustus de Sportpenning van de gemeente Den Haag uitgereikt aan Sportvereniging VUC. De vereniging vierde die dag haar honderdjarig bestaan met een receptie in haar clubhuis aan Het Kleine Loo.

De officiële oprichtingsdatum van VUC is 15 augustus 1909. Toen besloten Voorwaarts (opgericht op 3 maart 1901) en Utile Dulcis (van 1 oktober 1905) samen als V.U.C. verder te gaan. VUC krijgt de Sportpenning omdat zij gedurende honderd jaar een belangrijke rol vervult in de op sport gerichte vrijetijdsbesteding van een groot aantal Haagse burgers.

Aanvankelijk maakte VUC vele omzwervingen. Eerst speelde het in de Bosjes van Pex, verhuisde daarna naar de Kerklaan in Rijswijk, de Prinses Mariannelaan in Voorburg en de Loosduinseweg (tussen de Laurierstraat en de Meidoornstraat).
In 1930 verhuisde VUC naar de Schenkkade waar het een echt stadion liet verrijzen. Als eerste club op het Europese vasteland beschikte VUC over een vaste lichtinstallatie. Het complex was voor die tijd zo comfortabel, dat het Nederlands Elftal er zijn trainingen hield. Beroemd waren de toespraken van bondsofficial Karel Lotsy. Deze inspireerden de spelers zodanig, dat het clubgebouw van VUC er de naam de Wondertent aan overhield. In 1968 ging VUC naar het huidige complex aan Het Kleine Loo in Mariahoeve.

Internationals
Diverse VUC-ers speelden voor Oranje. Van hen is Bertus de Harder (12 interlands) de bekendste. Hij was een van de eerste Nederlanders die als prof naar Frankrijk ging. Hij speelde voor Bordeaux, waar hij zo populair was, dat hij tot ereburger van de Franse stad werd benoemd. Andere internationals van VUC waren Jan Holleman, Bob Stam, Koos van Gelder, Koos van der Wildt en Kees van der Zalm. Ook leverde VUC diverse spelers aan het profvoetbal als Bobby Vosmaer (Haarlem, later AZ en tweemaal international), Rob Boersma (PSV, later FC Amsterdam), Martin Woltman (ADO), Rob Alkemade (PSV, later Helmond Sport) en Wesley Verhoek (ADO Den Haag).

Sportief kende VUC van 1938 tot en met 1944 haar beste jaren. In 1944 werd VUC kampioen in de eerste klasse en speelde vervolgens om het Nederlands kampioenschap met Heerenveen, Heracles, LONGA en De Volewijckers. VUC werd tweede, omdat het de beslissende wedstrijd tegen De Volewijckers in het Olympisch Stadion in Amsterdam verloor met 5-1. VUC speelde drie bekerfinales, in 1907 (nog als Voorwaarts Den Haag), 1920 en 1927. Alleen die van 1927 werd gewonnen met 3-1 van Vitesse. Toen in 1954 het betaald voetbal in Nederland werd ingevoerd koos VUC voor het amateurvoetbal. Daar maakte het in het midden van de jaren zeventig een sportieve bloeiperiode door met twee kampioenschappen in de Hoofdklasse. Buiten voetbal kende VUC ook een periode een cricketafdeling. Nu wordt behalve voetbal ook honk- en softbal gespeeld.