Gemeente Waterland

19 augustus 2009

Kunstroute Ilpendam: 22 en 23 augustus 2009

De creativiteit bruist in Ilpendam. Met muziek, toneel en beeldende kunst weten de Ilpendammers het leven kleur te geven. Al meer dan 25 jaar kwam de Ilpendamse schilderclub wekelijks samen op de zolder van het buurthuis en werden de sterren van de hemel geschilderd. Iedereen in Waterland kent het muziekfestival Parckpop en er is jaarlijks een toneelvoorstelling maar een evenement op het gebied van de beeldende kunst was er in Ilpendam nog niet.

De organisatie: "Toen de schilderclub vorig jaar stopte, vroegen we ons af wie er in Ilpendam nog meer creatief bezig was en leek het ons leuk met elkaar kennis te maken en elkaars werk te zien. Een soort 'kijkje in de keuken' bij elkaar." Het 'kijkje' liep wat uit de hand en leidde tot de Kunstroute Ilpendam. De vijf organisatoren, Ineke Blom, Ineke Agenant, Trudy Dekker, Ellen Brouwer en Daniëlle Lattman exposeren samen met bijna veertig dorpsgenoten in hun huizen, tuinen en in bijzondere panden als het bejaardenhuis de Ilpenhof en de oude slagerij van Oudejans. Het zijn vooral beeldend kunstenaars met hier en daar een muzikant die voor muzikale omlijsting zorgt.

Kunst is misschien een groot woord voor ons werk, vinden de meeste deelnemers: "Kunstenaar, daar moet je toch voor gestudeerd hebben?" De meeste deelnemers zijn gewoon enthousiaste amateurs. Een aantal is ook professioneel creatief, zoals portretschilder Corry Koekkoek, beeldhouwer Clasien Kramer en de fotografen/vormgevers Hans Lemmens en Maaike Pfann.

De kunstroute, die plaatsvindt van 11 tot 17 uur in het weekend van 22 en 23 augustus, biedt behalve een hoop inspiratie, ook een kijkje in verschillende huizen en tuinen in de oude dorpskern van Ilpendam. Op www.ilpendam.com kunt u de route en een overzicht van alle deelnemers downloaden. In het Dorpshuis van Ilpendam start de kunstroute met een overzichtstentoonstelling van alle deelnemers en is een plattegrond met de route verkrijgbaar.

---