Luchtverkeersleiding Nederland


PERSBERICHT

Vrouwen voeren zaterdag de boventoon bij lvnl

Vrouwen voeren zaterdag a.s. bij Luchtverkeersleiding Nederland de boventoon. De kans is klein dat vliegers in het Nederlandse luchtruim die dag door een mannelijke luchtverkeersleider worden begeleid. Zowel bij de Algemene verkeersleiding, als bij de Naderingsverkeersleiding op Schiphol werken dan vrijwel alleen vrouwelijke luchtverkeersleiders. Die dag organiseert LVNL, in het kader van de werving van nieuwe luchtverkeersleiders, voor het eerst een Ladies Day. Onder het motto Girl Tower '09 zijn dan ongeveer honderd jonge vrouwen bij LVNL op Schiphol om kennis te maken met het vak van luchtverkeersleider. Om te onderstrepen dat dit geen specifiek technisch beroep is dat in een "mannenwereld" wordt beoefend, laten vrouwelijke luchtverkeersleiders zien wat hun werk in de praktijk inhoudt.
Vrouwen zijn daar met ruim twintig procent nog steeds duidelijk in de minderheid. Hoewel het aantal vrouwelijke gegadigden toeneemt, blijft ook dit aantal achter bij het aantal mannelijke kandidaten. Uit interviews blijkt dat vrouwen nog vaak een onjuist beeld van dit beroep hebben. Ten onrechte wordt gedacht dat het een zeer wiskundig vak is en dat je `luchtvaartfanaat' zou moeten zijn. In werkelijkheid gaat het om vaardigheden en eigenschappen waarover juist ook vrouwen beschikken: multitasken, communicatief en creatief zijn en in teamverband kunnen werken. Per jaar kunnen bij LVNL 36 aspirant luchtverkeersleiders aan deze interne, vierjarige opleiding op HBO- niveau beginnen. De komende jaren zal deze maximale opleidingscapaciteit gehandhaafd blijven. De behoefte aan nieuwe luchtverkeersleiders blijft, ondanks de gevolgen van de recessie, groot. Dit ter vervanging van collega's die de komende jaren met pensioen gaan en om de op termijn verwachte groei van het luchtverkeer te kunnen opvangen.
De komende tijd zullen in het kader van een ingrijpende reorganisatie wel honderd arbeidsplaatsen bij LVNL vervallen. Het gaat hier uitsluitend om ondersteunende functies en niet om banen van luchtverkeersleiders. De acties om nieuwe aspirant luchtverkeersleiders aan te trekken gaan onverminderd door. Zo zijn er naast de Ladies Day dit jaar nog vijf voorlichtingsdagen en is LVNL vertegenwoordigd op diverse onderwijs- en carrièrebeurzen.
LVNL heeft een website voor jongeren met informatie over onder meer het beroep, de opleiding en de selectie. Op www.luchtverkeersleider.nl kunnen belangstellenden zelf met een aantal games aftasten of zij toe zijn aan "het hoogste niveau": de opleiding tot luchtverkeersleider.

Schiphol-Oost, 19 augustus 2009
CC 09/08/mw

LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND / CORPORATE COMMUNICATIONS Telefoon: 020 406 2178, 020 406 2000 / Fax: 020 406 3665, 020 648 4999 / Internet: www.lvnl.nl