Ingezonden persbericht


---------------------PERSBERICHT---------------------------

Weeralarm: KNMI terecht afgebrand?

Het aangekondigde gevaarlijke weer van gisteren viel relatief mee. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt bij een Weeralarm. Hierdoor worden de meteorologen, en dan vooral het KNMI, vandaag in de media vandaag flink bekritiseerd. De kritiek komt onder andere uit de hoek van de ANWB. Een partij die zelf minder dan een jaar geleden door de mangel werd gehaald vanwege een, volgens velen onnodig afgegeven, spitsalarm en een gemist spitsalarm een dag later.

Was het nu wel of niet goed dat het KNMI om 08:30 al besloot tot een Weeralarm? WeerOnline is van mening dat het goed is dat het KNMI blijft waarschuwen als de kans reëel is dat bepaalde weercriteria worden overschreden. Hoe hoog deze criteria precies moeten zijn moet het punt van discussie zijn.

Johnny Willemsen, meteoroloog bij WeerOnline: "Je kan natuurlijk wachten tot de eerste windstoot van 110 km/u is geregistreerd, maar wie bereik je dan nog op tijd? Als er meerdere zeer zware onweersbuien waren ontstaan met veel schade, zowel materiële als personele, zonder dat er een Weeralarm was geweest, was de kritiek (terecht!) veel groter geweest".

Hoe zag de weersverwachting eruit?
Wat was de aanleiding van het KNMI om tot een Weeralarm over te gaan? "De weersverwachting van gisteren was tweeledig", aldus Willemsen. "Een actieve buienlijn die vanaf het einde van de middag tot middernacht van west naar oost over Nederland zou trekken was meteorologisch gezien nagenoeg zeker. Deze lijn viel samen met een actief koufront behorende bij een depressie in de buurt van IJsland. Dit zat al dagenlang in alle weermodellen en er was daarom weinig twijfel mogelijk. Dit gebeurde dan ook."

Het verloop over de dag
Veel lastiger was de verwachting wat er vervolgens zou gaan gebeuren. Een onstabiele luchtmassa met veel energie lag overdag boven Nederland. Hierin was het zeer warm; in Ell werd het maar liefst 37 graden! Het was relatief droog en dit maakte het lastig voor buien om te ontstaan. Echter, als ze waren ontstaan zouden ze binnen 10-15 minuten zeer heftig zijn met een grote kans op grote hagelstenen en de zeer zware windstoten. Deze buien ontstonden lang niet. Om 16:00 uur ontstonden er een paar, net ten noorden van de Wadden, maar daar hebben zeer weinig mensen last van gehad. Om 16:30 ontstond er één in de buurt van Dordrecht, maar die stortte snel weer in. Tussen 17:00 en 17:30 ontstonden er enkelen boven Noord-Holland, waar ook hagel uit gevallen is en ook iemand dodelijk is getroffen door de bliksem. Een paar losse buien ontstonden boven Gelderland en Overijssel, maar verdwenen weer snel.

Flinke hagelstenen en indrukwekkend onweer
De buien die in Noord-Holland te zien waren lieten tussen 18:00 en 18:30 nog flinke hagelstenen achter in Friesland. Daarna trok alleen de lijn nog over het land. De windstoten hierin vielen hierop goed mee en ook de neerslaghoeveelheden waren niet schokkend. Grote hagel was er ook niet meer. Alleen het onweer was indrukwekkend. Mooi om te zien vooral, maar veel schade leverde het niet op omdat nagenoeg alle ontladingen in de wolk zelf waren en niet van de wolk naar de grond.

Kort samengevat: een gedeelte van de verwachting (de buienlijn) is uitgekomen, maar een ander gedeelte (zware buien er voor uit) nauwelijks.

Was het Weeralarm nu terecht of niet?
Het criterium voor een Weeralarm voor Windstoten van het KNMI luidt: Vlagerige wind met uitschieters van meer dan 100 kilometer per uur op minstens twee kuststations of landinwaarts in een gebied tenminste ter grootte 50 bij 50 kilometer of over een lengte van minstens 50 kilometer.

Het criterium voor een Weeralarm voor Zwaar Onweer van het KNMI luidt: 500 ontladingen per 5 minuten in een gebied minstens ter grootte van 50 bij 50 kilometer of over een lengte van tenminste 50 kilometer.

Het KNMI had in de ochtend het Weeralarm primair afgegeven voor de zeer zware windstoten die in het hele land tot 110 km/u konden zijn. Deze gingen gepaard met zware onweersbuien met kans op grote hagel en lokaal veel neerslag, maar het alarm was voor de windstoten. Pas aan het begin van de avond veranderde het KNMI het Weeralarm in een zwaar onweer alarm. "Het Weeralarm criterium voor zwaar onweer is overigens op vrij grote schaal gehaald", aldus Willemsen. "Hierbij moet echter worden aangetekend dat vooral later in de avond het onweer bestond uit wolk-wolk ontladingen die veel minder gevaarlijk zijn dan de wolk-grond ontladingen".

Tot slot:
Het Weeralarm van de ochtend van 20 augustus was een weersverwachting. En een verwachting komt soms niet (helemaal) uit. Dit is inherent aan het woord verwachting. ---------------------PERSBERICHT---------------------------