Gemeente Heerde


[pic]



Persbericht

Datum: 21 augustus 2009



Eerste verblijfsontzegging voor centrum Heerde


De eerste verblijfsontzegging voor het centrum van Heerde is afgegeven op vrijdag 21 augustus. De verblijfsontzegging is door de burgemeester van Heerde opgelegd, omdat de betrokken persoon in één weekend meerdere strafbare feiten pleegde. Het beleid voor verblijfsontzeggingen van de gemeente Heerde, bedoeld om ernstige overlast te voorkomen, begint hiermee resultaat te boeken.

Directe gebiedsontzegging
Het verblijfsverbod is afgegeven zonder waarschuwing vooraf, omdat hier sprake is van geweld tegen een ambtenaar in functie (namelijk hevig verzet bij de aanhouding). Dit wordt door het gemeentebestuur onder geen enkele voorwaarde geaccepteerd. Bij zulke feiten wordt direct een schriftelijke gebiedsontzegging opgelegd door de burgemeester. Naast het geweld tegen de politiefunctionaris maakte de betrokken persoon, een 18-jarige inwoner van Heerde, zich schuldig aan mishandeling van een burger, meerdere malen belediging van politiepersoneel en een vernieling. Enkele weken geleden was dezelfde persoon ook al betrokken bij schermutselingen tussen politie en horecabezoekers.

Waarschuwingen
In de afgelopen periode bleek het helaas noodzakelijk om tot zes keer toe waarschuwingen uit te delen wegens overtredingen. Viermaal betrof dit een inwoner van Heerde. Een schriftelijke waarschuwing gaat (behalve bij geweld tegen hulpverleners of ambtenaren in functie) vooraf aan een verblijfsontzegging. Tot een daadwerkelijke verblijfsontzegging was het, tot deze week, nog niet gekomen.
Sommige personen met een waarschuwing hebben meer dan één overtreding begaan. Wanneer de betrokken personen binnen 6 maanden na de waarschuwing nogmaals een overtreding begaan, zal hen een verblijfsontzegging worden opgelegd


Beleid verblijfsontzeggingen

Het Beleid Verblijfsontzeggingen bestrijdt en voorkomt ernstige overlast in de openbare ruimte. Het beleid geldt voor de straten en pleinen in het centrum van Heerde. Bij een eerste overtreding wordt een schriftelijke waarschuwing gegeven. Bij een tweede overtreding binnen zes maanden, wordt een verblijfsontzegging afgegeven. Deze is voor vier tot zestien weken, afhankelijk van het soort overtreding. Bij geweld tegen hulpverleners of ambtenaren in functie wordt zonder waarschuwing, direct tot een verblijfsontzegging overgegaan. Wanneer iemand met een verblijfsontzegging toch aanwezig is in het centrum tijdens de tijdstippen dat het verbod geldt, dan pleegt hij/zij een misdrijf, ongeacht het gedrag.
In de lijst van overtredingen waarvoor een verblijfsontzegging geldt, staan onder andere: geweld tegen personen, het plegen van vernielingen, hinderlijk gedrag, hinderlijk alcoholgebruik, het negeren van door de politie gegeven bevel, het voorhanden hebben van wapens/harddrugs/meer dan 5 gram softdrugs en het beledigen van een ambtenaar in functie. Het Beleid Verblijfsontzeggingen is vastgesteld op 10 november 2008.


Einde persbericht





Gemeente Heerde