Hoger inkomen
Amsterdam, 21 augustus 2009
De inkomens liggen hoger dan vorig jaar. De meeste werknemers gaan er iets op vooruit, terwijl baanverlies flink inleveren betekent. Voor zelfstandigen zijn er minder goed betaalde opdrachten.
De inkomens liggen iets hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van donderdag. Volgens ruim een derde (35%) van de 62.500 respondenten is het inkomen hoger dan vorig jaar. Bijna vier op de tien (38%) zegt evenveel te verdienen als vorig jaar. Een kwart (24%) heeft zijn inkomen zien dalen en 3% heeft geen mening. Per saldo hebben de respondenten hun inkomen licht zien stijgen.
Hogere lonen
De gemiddelde werknemer is er dit jaar op vooruit gegaan. De Cao-lonen lagen in juli 2,5% hoger dan een jaar eerder, terwijl de prijzen maar 0,2% hoger lagen. Omdat de werkloosheidspremie naar nul is gegaan, houden werknemers van hun brutoloon meer over en is de koopkracht dit jaar hoger dan vorig jaar. Uiteraard gaan werknemers die hun baan kwijt zijn er wel op achteruit in inkomen. Wat dat betreft is het op de arbeidsmarkt scheef verdeeld. De grootste groep werknemers gaat er enigszins op vooruit, terwijl de relatief beperkte groep die zijn baan verliest er flink op achteruit gaat.
Zelfstandige zonder opdrachten
Zelfstandigen hebben ook last van de recessie. Omdat de economie minder draait, letten werkgevers scherper op de kosten. In variabele 'kostenposten' zoals uitzendkrachten en zzp'ers - zelfstandigen zonder personeel - wordt vaak als eerste geschrapt. Zelfstandigen krijgen minder opdrachten, tegen minder gunstige tarieven. Dat zet hun inkomen onder druk. Een lichtpuntje is dat er meer vertrouwen komt in de economie. Vandaag bleek dat onder Europese producenten de pessimisten en optimisten elkaar in evenwicht houden. Onder Nederlandse consumenten is het sentiment ook verbeterd, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tweederde (32%) van de consumenten verwacht dat de economische situatie de komende twaalf maanden zal verbeteren. Zoveel optimisten waren er niet sinds juni 2007.
© 2009 ING Economisch Bureau