Hogere straf voor geweld onder invloed van alcohol
De ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) willen dat mensen die onder invloed van alcohol een geweldsdelict plegen zwaarder worden bestraft. Naast de straf kan tevens een bijzondere voorwaarde worden gesteld zoals een gebiedsverbod of een alcoholverbod. Deze maatregelen willen de ministers toevoegen aan de bestaande instrumenten om het geweld in het uitgaansleven terug te dringen. Dat schrijven de bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer.
Het terugdringen van geweld is één van de speerpunten van het kabinet. Vooral het terugdringen van geweld in het uitgaansleven is van belang omdat dit meestal gepaard gaat met alcoholgebruik. Uit een eerder onderzoek is gebleken dat in meer dan 30 procent van de geweldsdelicten alcohol een rol speelt, dat het gepleegde geweld dan zwaarder is en in eenderde van de gevallen leidt tot zwaar letsel bij de slachtoffers. Het gaat in totaal om jaarlijks ongeveer 40.000 geregistreerde geweldsdelicten die onder invloed zijn gepleegd. De ministers stellen voor om het gebruik van alcohol in deze situaties als strafverzwarend aan te merken. Dat betekent dat de politie in de toekomst zal registreren of een verdachte van een geweldsdelict alcohol heeft gebruikt. In welke mate de straf wordt verzwaard en welk promillage alcohol in het bloed als richtlijn gaat gelden wordt nu onderzocht.
Naast de hogere straf is het mogelijk om hierbij ook bijzondere voorwaarden op te leggen. Door het opleggen van bijzondere voorwaarden kan de straf specifieker worden afgestemd op het soort delict dat iemand heeft gepleegd, zoals bijvoorbeeld geweld onder invloed van alcohol. Dat kan betekenen dat de dader verplicht wordt om bovenop de straf een gedragstraining te volgen of een behandeling te ondergaan. Ook bestaat de mogelijkheid tot een bewegings- of handelingsbeperkende voorwaarde, zoals een straat-/gebiedsverbod of een alcoholverbod. De reclassering houdt toezicht op het naleven van de voorwaarden. Mocht iemand de opgelegde voorwaarden toch overtreden gedurende de vastgestelde proeftijd, dan zal het Openbaar Ministerie vaker vorderen dat de vrijheidsstraf alsnog ten uitvoer wordt gelegd. De wet voorwaardelijke sancties, die de minister van Justitie na de zomer voor advies voor zal leggen aan de Raad van State, maakt het mogelijk dat het OM bij overtreding van de voorwaarden de betrokkene onmiddellijk vast kan zetten.
Overige instrumenten
Naast de registratie van alcohol bij geweldsdelicten, de strafverzwaring en de bijzondere voorwaarden zijn er al veel instrumenten die momenteel worden ingezet tegen geweld in het uitgaansleven. Zo is er het weekendarrangement dat in een aantal gemeenten wordt ingezet waarbij meerderjarige personen gedurende het onderzoek het gehele weekend en maandag in verzekering worden gesteld. Verder zijn er horecapreventieteams waarbij gemeenten, politie en horeca nauw samenwerken om snel op te kunnen treden tegen (dreigend) geweld en wordt het wapenbezit aangepakt door het plaatsen van wapenkluisjes. In voorbereiding zijn nog het wettelijk verbod op stiletto's/valmessen en een wijziging van de Drank- en Horecawet waardoor het toezicht op de verkoop van alcohol aan minderjarigen wordt verscherpt door meer bevoegdheden voor de gemeente.
Noot voor redacties (