Ingezonden persbericht
Hilversum, 3 augustus 2009
OP DE EERSTE RIJ MET TONEEL OP 2
Nederland 2 brengt zes bijzondere toneelstukken op televisie onder de noemer: Toneel op 2
Met Toneel op 2 kunnen kijkers thuis genieten van zes toneelstukken die speciaal voor televisie zijn opgenomen. Vanaf vrijdag 21 augustus worden achtereen volgens de volgende toneelstukken uitgezonden: Geslacht (NPS), Blackface (AVRO), Temmen van de Feeks (VPRO), Op Hoop van Zegen (AVRO), De Koopman van Venetië (NPS)en Kasimir en Karoline (VPRO).
Toneel op 2: Geslacht door Het Toneel Speelt
Zwarte komedie van Rob de Graaf met o.a Carine Crutzen (Vuurzee, Pleidooi, Oud Geld) en Mark Rietman (Vuurzee, Oud Geld).
Een kinderloos echtpaar houdt met grote moeite een jarenlang huwelijk in stand. Hij is een intellectueel en zij een geslaagde zakenvrouw. De eenzaamheid die ze bij elkaar voelen, hun verlangen naar veiligheid en geborgenheid, vindt z'n uitweg in eindeloos geruzie. Ze hebben geen antwoord op het leven en zijn verpest door cynisme, consumentisme en alles wat het moderne leven de schijn van dynamiek en schoonheid geeft. Inderdaad, schijn bedriegt. En om dat bedrog te ontdekken heb je vreemde ogen nodig. In Geslacht is dat een vriendenstel, waarvan de jongen afkomstig is uit Chili. Geslacht is volgens de makers een zwarte komedie, maar dan wel één waar na afloop niets meer te lachen valt.
Uitzending: vrijdag 21 augustus 2009 om 22.40 uur
Toneel op 2: Blackface door Orkater
De blanke Isabel staat aan de vooravond van haar huwelijk. Zij moet tegen haar zin trouwen met een man die haar vader heeft uitgekozen. Dan wordt zij hopeloos verliefd op de zwarte Tristao. Hun romance is grenzeloos en allesomvattend, maar wordt door de buitenwereld veroordeeld vanwege het rassenverschil. Tristao en Isabel slaan op de vlucht. Met de duivel op de hielen begint een zwerftocht, die uiteindelijk leidt naar een medicijnman die de oplossing lijkt te hebben voor hun probleem...
Vincent van Warmerdam en Michel Sluysmans maken Blackface, een muziektheatervoorstelling die het midden houdt tussen een bluesopera en een medicineshow. De term 'blackface' refereert aan een in onbruik geraakte theatervorm waarin zwartgeschminkte blanken de draak staken met de zwarte man. De voorstelling is rijk aan obscure invloeden uit zowel de zwarte als de blanke muzikale traditie. Met foute 'Uncle Tom'-clichés, veranda romantiek, gospel & banjo ontstaat er een verhaal waarin zwart en wit geleidelijk door elkaar gaan lopen. Losjes gebaseerd op de roman Brazil van John Updike, die zich liet inspireren door het tragische liefdespaar Tristan en Isolde.
Uitzending: vrijdag 28 augustus om 22.40 uur
Toneel op 2: Het temmen van de Feeks van William Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam
Het beroemde stuk van Shakespeare, geregisseerd door Ivo van Hove, met bijna het voltallige gezelschap. Halina Reijn en Hans Kesting briljant in de hoofdrollen!
Rauwe komedie laat zien hoe een man erin slaagt - op onnavolgbare wijze - een vrouw op de knieën te dwingen. Vrouwenonderdrukking of pure liefde?
Petruchio ís bereid met de brutale Katharina te trouwen mits de bruidsschat maar groot genoeg is. En hij zal haar wel even temmen gelijk een dier, totdat ze zich helemaal aan hem overgeeft. Hij wil een methode gebruiken die men ook op roofvogels toepast. Enfin: don't try this at home!
De tv-regie is in handen van Peter de Baan.
Uitzending: vrijdag 4 september om 22.50 uur
Toneel op 2: Op Hoop van Zegen door Het Toneel Speelt
Kniertje woont in een vissersdorpje aan de Noordzee. Ze heeft haar man en twee zonen verloren aan het water. Ze is arm en moet werken als poetsvrouw bij dezelfde reder Bos, bij wie haar drie mannen voeren. Zo nu en dan krijgt ze een pannetje soep en dan is zij dankbaar. Als het stuk begint heeft ze nog twee zoons over. Geert komt net terug uit de gevangenis, hij is een visser in hart en nieren, maar heeft een opstandig karakter. Barend is de jongste en doodsbenauwd voor de zee. Bos wil ze allebei meenemen op zijn schip Op Hoop van Zegen. Je zou zeggen: drie mannen verliezen is genoeg voor een moeder. Maar ze kan geen kant uit. Het wordt nog dramatischer als het gerucht gaat dat de Hoop een 'drijvende doodskist' is. Barendje wil niet, huilt en schreeuwt, maar Kniertje dwingt hem te gaan. 'Toe nou jongen - Toe nou -- God zal je niet verlate...' Het schip vaart uit om nooit meer terug te keren.
Uitzending: zondag 6 september 2009 om 20.10 uur
Toneel op 2: De Koopman van Venetië door De Theatercompagnie
Pierre Bokma speelt een schitterende hoofdrol en is hiervoor genomineerd voor de prestigieuze Louis d'Or. Voor iedereen die deze bijzondere voorstelling in de theaters heeft gemist nu een herkansing op tv.
In het Venetië van 'De Koopman van Venetië' is geld de maat van alle dingen. En het is de jacht op geld, in de vorm van een rijke bruid of succes op de beurs, die de hoofdrolspelers in dit beroemde (en beruchte!) stuk van Shakespeare voortdrijft en tegen elkaar opzet. Komedie en inktzwart drama wisselen elkaar af als de jonge edelman Bassanio geld wil lenen van zijn vriend Antonio, de koopman, om de knappe en rijke Portia het hof te maken. Antonio zit echter krap bij kas en leent het op zijn beurt bij de Joodse bankier Shylock. Deze haat Antonio, vanwege alle minachting en discriminatie die hij als allochtoon in het christelijke Venetië heeft moeten verdragen, en vraagt 'voor de grap' een pond van Antonio's vlees : als hij het geld niet op tijd terug betaalt zal Shylock het hoogst persoonlijk uit zijn lichaam mogen snijden. En als Antonio's handelsschepen niet op tijd terugkeren en bovendien Shylocks dochter wordt geschaakt door een vriend van Bassanio, eist de verbitterde Shylock zijn borg op. Daarin gesteund door de strenge wetten van Venetië.
Uitzending: vrijdag 11 september 2009 om 22.50 uur
Toneel op 2: Kasimir en Karoline van Ödon von Horvath door NTGent
Muzikale voorstelling van Johan Simons en Paul Koek, deze zomer op locatie opgenomen (vliegveld Soesterberg!) met onder andere de Vlaamse topacteurs Els Dottermans en Wim Opbrouck.
Kasimir en Karoline is een belangwekkend en sfeervol theaterstuk dat zich afspeelt op de kermis in München in de jaren dertig. De uitgelaten sfeer staat in schril contrast met het voorliggende liefdesdrama. Kasimir was vrachtwagenchauffeur maar heeft net zijn baan verloren; nu dreigt ie ook nog z'n lief te verliezen. Hoe meer ze praten, des te meer ze zich van elkaar verwijderen...
TVregisseur is Misjel Vermeiren die recent de geslaagde marathon-uitzending van de opera Carmen op Nederland 2 verzorgde.
Uitzending: vrijdag 18 september om 22.50 uur