Gemeente Zaanstad

21-08-2009

Zaandijkerkerk wordt voorlopig gemeentelijk monument

De Zaandijkerkerk wordt voorlopig aangewezen als gemeentelijk monument, dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de kerk unieke historische kenmerken heeft, zoals de voor Zaanstad zeldzame neogotische Hammerbeamspanten. De komende weken wordt gekeken naar een nieuwe bestemming voor het waardevolle pand.

Voor de zomervakantie is in de gemeenteraad van Zaanstad uitgebreid gesproken over de Zaandijkerkerk. Enkele raadsleden hebben het college gevraagd de sloop te staken en een onderzoek te starten naar de cultuurhistorische waarden. Dit onderzoek is in juli uitgevoerd. `Tijdens de raadsbehandeling op 2 juli ben ik iets te stellig geweest in mijn uitspraken', licht wethouder Ronald Ootjers toe. `Bij eerste navraag leek het gebouw niet waardevol genoeg, maar het onderzoek laat zien dat het gebouw toch aspecten heeft om het voorlopig op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.'

Uit het onderzoek komt naar voren dat vooral de spanten in de kerk van unieke waarde zijn voor Zaanstad. Het gaat om neogotische Hammerbeamspanten van hout in de originele kleurstelling die eerder aan het zicht onttrokken waren door verlaagde plafonds en voorzetwanden. Ook de vorm van het gebouw heeft historische waarde, omdat de herbouw is geplaatst op de oorspronkelijke fundering. Daarom is de plattegrond van de kerk die in de 17^e eeuw gebouwd is, goed bewaard gebleven. Ook de westelijke gevel is bijzonder, daar valt de oorspronkelijke classicistische indeling met pilasters goed af te lezen.

Het voornemen om de Zaandijkerkerk voorlopig op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen betekent dat de sloopvergunning niet verleend wordt. De gemeente gaat nu in gesprek met de eigenaar over de toekomst van het pand.