FrieslandCampina
21 augustus 2009
Europese zuivelindustrie verliest aandeel op wereldmarkt
Wageningen, Nederland - De zuivelexport vanuit de Europese Unie naar
de wereldmarkt groeit. De wereldmarkt groeit sneller, zodat de
Europese zuivelbedrijven er marktaandeel verliest. Vooral
Nieuw-Zeeland weet marktaandeel te winnen. Een hogere
arbeidsproductiviteit en meer toegevoegde waarde compenseren voor de
Europese zuivel dit verlies aan marktaandeel enigszins.
De zuivelexport vanuit de Europese Unie naar de wereldmarkt groeit. De
wereldmarkt groeit sneller, zodat de Europese zuivelbedrijven er
marktaandeel verliest. Vooral Nieuw-Zeeland weet marktaandeel te
winnen. Een hogere arbeidsproductiviteit en meer toegevoegde waarde
compenseren voor de Europese zuivel dit verlies aan marktaandeel
enigszins.
Dit concludeert het LEI van Wageningen UR in een rapport dat is
geschreven in opdracht van de Europese Commissie. Het LEI heeft voor
dit rapport niet gekeken naar de positie van de boer, maar zich alleen
gericht op de zuivelindustrie.
Quotering belemmering, innovatie belangrijk
De zuivel wordt binnen het totaal van de Europese voedingsindustrie
belangrijker, maar door de quotering kan de Europese zuivelindustrie
moeilijk groeien. Het verruimen van de quota zou een positief effect
hebben op de positie van de zuivelbedrijven Europa. De groei van de
vraag naar zuivelproducten wordt vooral gedreven door de hogere
consumptie van kaas en yoghurts. De consumptie van melk daalt in de
meeste landen.
Door sterke innovatie kunnen de Europese zuivelbedrijven toch nog goed
meekomen. Er wordt echter wel veel op productinnovatie ingezet, aldus
het LEI-rapport. De Britse zuivelmarkt wordt door de onderzoekers
gezien als de meest innovatieve markt. Zuivelbedrijven in de EU
innoveren volgens de onderzoekers met name in de vorm van nieuwe
varianten van producten en minder op het gebied van marketing,
bedrijfsvoering en processen.
Kaas belangrijk voor Europa
Omdat de wereldmarkt voor melkpoeder nu grotendeels in handen is
geraakt van Nieuw-Zeeland, concentreert de Europese zuivel zich maar
sterker op de productie en ook export van kaas. Frankrijk, Duitsland
en Nederland zijn daarbij de belangrijkste spelers.
Structuur zuivelindustrie
De onderzoekers signaleren dat de zuivelindustrie in het Noordwesten
van Europa het meest geconcentreerd is in grote zuivelondernemingen.
Italië kent daarentegen veel middelgrote en kleine zuivelbedrijven.
Frankrijk en Duitsland nemen op dit gebied een middenpositie in, met
een mix van grote, middelgrote en kleinere zuivelondernemingen.