KNHS


KNHS Regiokampioenschap Zeeland paarden en pony's 20 augustus 2009

NISSE (KNHS) Het kampioenschap van KNHS regio Zeeland, dat in Nisse door de ruiterclub De Paardebloem werd gehouden, was er een met twee gezichten. De eerste dag op vrijdag 14 augustus werd gekenmerkt door een goede organisatie maar matige prestaties van de springruiters. De tweede dag was er eentje met dressuur van hoog niveau, maar de organisatie een kampioenschap onwaardig.

Een accommodatie met internationale allure, schitterend weer en voor alle kampioenen een fraaie statiedeken kon de bittere smaak veroorzaakt door een falende rekenkamer niet weg wissen. Het uren moeten wachten op de uitslag van de eerste proef zorgde voor veel gemor en onvrede bij de deelnemers. Een groot aantal kreeg toen ook nog te horen dat zij niet in aanmerking kwamen voor de finale, dus hun viervoeters voor niets zo lang onder de brandende hitte in de trailer of veewagen hadden gestaan. Ook de uitslag van de finale liet bijna twee uur op zich wachten.

Klasse Z2 paarden
Bij de paarden Z2 zorgde Janine Nieuwenhuis met TDNs Truemanda voor een daverende verrassing. De pas veertienjarige amazone versloeg haar trainster en routinier Thamar Zweistra. Zweistra, die na de eerste proef met Woophy (v. Rubiquil) aan de leiding ging en met Hexagons Wonderella de tweede plaats bezette, ging in de finale als torenhoog favoriet van start. Het pakte echter anders uit. De ex-international koos voor een Kur op muziek met een hoge moeilijkheidsgraad. Maar het bleek teveel gevraagd voor de viervoeters, getuige de foutjes die ze maakten. De teller voor haar rit met de nogal wat spanning tonende Labo-dochter Wonderlella staakte het werk op 65.63 procent. Dat bracht het gemiddelde voor haar over beide proeven op 65.90 procent. Naar later bleek goed voor het zilver. Jurylid Martie Boomaars: Thamar koos voor een hoge moeilijkheids graad. Iets wat ze zelf wel aankan. Maar ook je paarden moeten er klaar voor zijn. En dat was duidelijk niet het geval. Naar gelang de proef vorderde liep de spanning en op en die koste punten.
De foutjes van Zweistra werden door haar pupil Jeanine Nieuwenhuis met TDNs Truemanda onder het zadel meedogenloos afgestraft. De amazone uit het Walcherse Serooskerke reed de lichtvoetig en met veel rek door het lichaam bewegende fraaie zwarte Rubiquil-dochter naar een totaal 68.75 procent. Goed voor een gemiddelde van 66.51 procent en goud. Dit had ik absoluut niet verwacht. Na de eerste ronde stond ik op de zesde plaats. Ik had Thamar gevolgd bij de oefening van haar Kur en leek het mij voor haar paarden geen enkel probleem. Ik gaf mij dan ook geen schijn van kans. Met de gedachte dat ik niets te verliezen had begon ik erg ontspannen aan de finale. Naar gelang de Kür vorderde gaf Truemanda mij een steeds beter gevoel.. Ze groeide in de wedstrijd. Maar dit. Ik kan het nog niet geloven, vertelt de dolgelukkige winnares.
Martie Boogaars: Deze combinatie bouwde de moeilijkheidsgraad in de loop van de proef op. Jeanine rijdt met een zachte hand waardoor er weinig druk ontstaat, het paard mooi van de grond en met veel lengtebuiging door de ring gaat. Vooral het wijken en de wissels, was een genot om naar te kijken. De Israëlise Raz Nitzani stuurde Hexagons Wellnetta (v. Labo) met 65.73 procent verrassend naar het brons.. Met het veroveren van de titel bij de paarden op het hoogste basisniveau was voor Janine Nieuwenhuis de koek nog niet op. Ook in de klasse Z2 ponys veroverde de Havo leerlinge goud. Daarin stuurde TDNs Renaldo met 63.81 procent naar de titel. De reservetitel (62.00 procent) was een prooi voor Janey Vermunt uit Koewacht met Prins Melride V.

Klasse Z1 paarden
In Z1 paarden maakte Jessica Nijpjes met William de hoog gespannen verwachtingen waar. De amazone uit Middelburg reed de mooi bergopwaarts en met veel power door de baan gaande Rubiquil-zoon met 68.75 procent overtuigend naar het goud. Mieke Evertse reed de talentvolle Krack C afstammeling, Very First Time, met 66.47 procent naar het zilver. Het brons werd met een score van 64.41 procent prooi voor Santoucha van der Meij met de kolossale Kingston-zoon Gasadys Winsor.
Jurylid Miemie Mouwen: Deze klasse bestond uit een sterke kopgroep met een stel fijn bewegende paarden..Jessica stak er toch nog bovenuit. Daar waren we het als jury over eens. Ze reed haar paard mooi vooruit en met een constante aanleuning. Een combinatie waar we vast nog meer van zullen horen.

Klasse M paarden
In M2 paarden ging de titel verrassend naar Hanna Otte met Vido. De amazone uit s Heer Arendskerke danste met een score van 202 punten verend naar het goud. Merel van der Nat eiste met Mr. Bean MW (v. Beaujolais) het zilver op. Het derde startbewijs voor het NK ging naar de vooraf getipte favoriet Vincent Bol met de Lucky One-zoon Urban. In M1 paarden was Irma van Niedek met Ziezo de beste. De amazone uit Melisant stuurde de kolossale mooi bergopwaarts gaande Tenirife VDL nazaat met 192,5 punten naar het felbegeerde rood-wit-blauwe kampioenslint op. Dankzij de beslissende punten bij jury C wist de gedoodverfde favoriet Jessica Nijpjes met Vigo (v. Flemming) beslag te leggen op de reservetitel. De combinatie eindigde met 198,5 punten op gelijke hoogte met bronzen medaille winnaar Dinja van Liere met de Saros afstammeling Zibbedys Way en Anne Rien de Dreu met U-Go-Go (v. Houston).

Klasse Z pony's
In de klasse Z1 cat DE ponys toonde Sanne van den Bosch zich met Vanity de beste. Veerle Boogaard zag met Morwen Collin in de M cat D haar opmars van het afgelopen seizoen bekroond met het kampioenschap.

Springen klasse ZZ
De fraaie springpiste van de Weelruiters leek door het enorme aantal springfouten op een houthakkersveld. Carolein van de Plasse Van de Plasse met Delta Mossels So Lovely en Yvonne Jakobse, die met de Nassau afstammeling Ausi Ausi het kampioenschap in de klasse B op haar naam schreef, wisten als enige bij de paarden het strafblad blank te houden.
Een kampioenschap dat ook bol stond van de verrassingen. Alleen Carolein van de Plasse wist met Delta Mossels So Lovely onder het zadel in de klasse ZZ haar favorietenrol waar te maken. De amazone uit Yerserke stuurde de veel vermogen en techniek tonende Heartbreaker-zoon met twee ritten uit het boekje overtuigend naar de titel. Zij verwees het op eigen terrein rijdende Piet Huige, die met Ucello (v. Baloubet du Rouet) een balk aan zijn been kreeg, naar de tweede plaats.
Van de Plasse leek met Delta Mossels Jantje ook in de klasse M met het rood-wit-blauwe kampioenslint te gaan strijken. Maar een licht touchering van de laatste hindernis was voldoende om de balk naar beneden te laten kieperen. Dat betekende voor de amazone uit Yerseke een barrage met de overige vierfouters Marit Huige, Marieke de Bart en Miranda Ruijten. Snel, sneller, snelst. Als eerste starter in de beslissende ronde met een foutloze rit en een tijd van 36.89 de knuppel in het kippenhok. Voor Marieke de Bart met Womick een eitje. Met het mes tussen de tanden stuurde de amazone uit s-Heer Abtskerke de Casco-nazaat in 32.84 over het parcours van bouwer Bram Wattel. Het bleek niet voldoende. In een bloedstollende rit toonde Marit Huige zich achter de schuur op het erf van haar ouders met de Burggraaf-zoon Ruige Robbie en halve tel sneller. Een tijd waar Carloein van de Plasse zich met de veel techniek en vermogen tonende Pelgrim Z-dochter, Delta Mossels Jantje, op stuk beet. Met een tijd van 34.10 moest de combinatie genoegen nemen met het brons. Marit Huige: Ik had de rit van Marieke gezien en met Carolein nog achter mij wist ik dat het snel moest gaan. Daarom nam ik het risico om langs de kortste lijn naar de dubbel te gaan. Daar zou ik een maand geleden niet aan hebben gewaagd. Dan had ik Ruige Robbie nog niet goed onder controle. Maar het klikt steeds tussen ons. Dat heb je wel gezien. Hij dacht zelfs mee in het parcours. Geweldig dit had ik nooit verwacht.

Springen klasse Z
Na een foutloze warmloopronde haalde Cindy Perdaen in de tweede fase van de klasse Z met de Roven-zoon Whats in a Name een balk naar de bodem. Marit Huige wist hier niet van te profiteren. De amazone uit Nisse schopte met Ukelele (v. Murano) drie palen naar beneden. Dat gaf Cindy Perdaen de gelegenheid om met Waloniki II (v. Burggraaf) het zilver in de wacht te slepen. Een kans die de amazone uit Sas van Gent met beide handen greep. Ik heb nog nooit zon fijn paard gehad als Whats in a Name. Het klikt enorm tussen ons. Hij heeft een fijn karakter en veel talent. Hij denkt ook mee in het parcours en is daardoor makkelijk te rijden. En hij is nog jong, dus kan er nog veel plezier aan beleven. Hij is eigendom van Luc Savat en mijn vader. En die zijn niet van plan om hem te verkopen.

Springen klasse L
In de klasse L ging de titel naar de pas van de ponys overgestapte veertienjarige Jane van Eijzeren met Dame Blanche. Op een dubbeltje wendend en in de hoogste versnelling stuurde de amazone uit Borsele stuurde Clinton-dochter als een raket in 34.46 naar de finish. Maar in de haast trok de schimmelmerrie op de laatste hindernis een balk naar de grond. Het foutje bleef door de huizenhoge favoriet Joyce de Koeyer met Living Vulcano onbestraft. De amazone uit Yerseke schopte met de Living Legend afstammeling twee palen uit de lepels. Mijn paard sprong super, maar ik ging iets te vroeg af en daardoor maakte ze die fout. Omdat Joyce nog achter mij kwam dacht ik niet meer aan een titel. Maar de druk bleek voor haar blijkbaar te hoog, want zulke fouten maakt ze normaal nooit., vertelt de zichtbaar verraste winnaar.

Springen pony's
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Hopelijk is dit niet van toepassing voor de springruiters in de regio Zeeland, want dan ziet die toekomst er somber uit. Want met slechts een totaal van twintig combinaties blijkt de animo bij de jeugd voor de springsport gering. Bovendien ging in de klasse ZZ categorie D de titel ook nog naar Niels Knape uit Zuid-Hollandse Ouddorp. De eventing international, lid van de Schouwse Ruiters uit Dreischor, stuurde de hengst Popi de la Maine (v. Kantjes Renaldo) al enige in beide manches foutloos rond. Manouk Romijn eiste met Candy de reserve titel op.
Marcia Minderhoud eiste met Tashira in de klasse Z categorie C en met Brummershoeves Feroni in de L cat DE de titel met het daaraan verbonden startbewijs voor de Hippiade in Ermelo op. De zusjes Acda uit Nisse waren in Nisse Grootverdieners. Mabel eiste in de klasse B grote maat met Anjershof Rodrigo de titel op. Bovendien toonde zij zich met Beau Geste in M categorie C de beste. Met de titel in de categorie DE onderstreepte zus Merle met Amber onder het zadel de hegemonie van de familie in M.

Lucien Roelandt

Uitslagen Zeeuws kampioenschap

Dressuur
LR & PC De Paardebloem.

Paarden
Z2: 1. Jeanine Nieuwenhuis, TDNs Truemanda, 66.51%; 2. Thamar Zweistra, Hexagons Wonderella, 65.90%; 3. Raz Nitzani, Hexagons Wellnetta, 65.73%; 4. Thamar Zweistra, Whoopy, 64.57%; 5. Evelien de Kesel, Voulez-Vous, 64.53%.
Z1: 1. Jessica Nijpjes, William, 68,67%; 2. Mieke Evertse, Very First Team, 66.47%; 3. Santoucha van der Meij, Gasadys Winsor, 64.41%; 4. Annemarie Buth, Watteau H.A., 64.26%; 5. Santoucha van der Meij, Gasadys Caruso, 63.38%.
M2: 1. Hanna Otte, Vido, 192,5; 2. Merel van der Nat, Mr Bran MW, 191; 3. Vincent Bol, Urban, 190; 4. Roos Mes, Wyona, 189.75; 5. Lisette den Dekker, Vesta, 187.
M1: 1. Irma van Niedek, Zizo, 202; 2. Jessica Nijpjes, Vigo, 198,5 ; 3 Dinja van Liere, Zibbedys Way, 198,5; 4. Anne Rien de Dreu, U-Go-Go, 198,5; 5. Evelien de Kesel, Zoe, 197.
L2: 1. Carin van de Velde, Austin, 195.5; 2. Maaikle Hamelink, Nova itas All in One, 192; 3. Emely Wiskerke, Aristocraat, 191.5; 4. Janine Commee, Vreelance, 191.5; 5. Jessica van Belzen, Zodeste, 183.

Afdelingsdressuur viertallen
Z: 1. De Weelruiters, 356; 2. Walchers Kwartet, 334. M: 1. PSV West Zeeuws Vlaanderen, 340; 2. Schouwse Ruiters, 295. Verenigingkampioenschap: 1. De Weelruiters, 728.5.

Ponys
Z2 cat. D: 1. Jeanine Nieuwenhuis, TDNs Renaldo, 63.81%; 2. Janey Vermunt, Prins Melride V, 62.00%.
Z1 cat. DE: 1. Sanne van den Bosch, Vanity, 64.19%; 2. Zoo de Booy, Casje, 63.38%.
M2 cat. DE: 1. Nicky Bijkerk, Chopin, 60.67%; 2. Marcia Minderhoud, Arminca, 60.50%.
M1 cat. DE: 1. Veerle Boogaard, Morwen Collon, 63.67%; 2. Saskia Riddersma, Ceasar, 63.00%.
M1 cat. C: 1. Madelon Baas, Dancing Dream. 62.67%. L2 cat. D: 1. Madelon Baas, Sebu, 199.5; 2. Nathalie van der Endt, Zavos Erwin, 199.
L2 cat. C; 1. Yorick Faasse, Kimberley, 190.25; 2. Juliette Noelle van der Endt, Ivanhoe, 183.5.
L2 cat. B: 1. Fabienne Schot, Fabs Andros, 180.5. L1 cat DE: 1. Nina Knape, Anydale for Pleasure, 209; 2. Annette Reddingius, Renates Rebel, 184.

Afdelingsdressuur viertallen
M cat. DE: 1. PSV West Zeeuws Vlaanderen, 364.
L cat DE: 1. Schouwse Ruiters, 327.
L cat. AB: 1. Schouwse Ruiters, 318. Zestallen
L cat. AB: 1. Schouwse Ruiters, 315.
Verenigings kampioenschap: 1. Schouwse Ruiters, 727.5; 2. De weelruiters, 715.5.

Springen paarden
ZZ: 1. Carolein van de Plasse, Delta Mossels So Lovely, 0/0/60.94; 2. Piet Huige, Uccello, 0/4/62.58.
Z: 1. Cindy Perdaen, Whats in a Name, 0/4/65.40; 2. Cindy Perdaen, Waloniki II, 4/4/63.53; 3. Kim Huige, Ukelele, 4/8/64.41. M: 1. Marit Huige, Ruige Robbie, 0/4/0/32.07; 2. Marieke de Bart, Womick, 0/4/0/32.84; 3. Carolein van de Plasse, Delta Mossels Jantje, 0/4/0/34.10; 4. Miranda Ruijten, Odessa, 0/4/9/36.69; 5. Ilyo de Loos, Voyage (Hulst) 0/4/4/33.70.
L: 1. Jane van Eijzeren, Dame Blanche, 0/0/4/34.46; 2. Joyce de Koeyer, Living Vulcano, 0/0/8/36.51; 3. Siebe Commijs, Never Expected B, 00/4/42.25; 4. Willeke Janse, Statistique, 0/452.61; 5. Yvonne Jakobse, Zsazsa, 0/4/60.13.

Ponys
Z cat. D: 1. Niels Knape, Popi de La Maine, 0/0/64.28; 2. Manouk Remijn. Candy, 4/0/54.02; 3. Niels Knape, Powergirl, 4/0/55.66. Z cat. C: Marcia Midehoud, Tashira, 0/8/58.65.
M cat. D: 1. Merle Acda, Amber, 0/0/55.16; 2. Yenca Sips, Eros, 0/4/58.31; 3 Thomas Verschoor, Mike, 4/8/60.57. M cat. C: 1. Mabel Acda, Beay Geste, 4/4/51.71. L cat. DE: 1. Marcia Minderhoud, Brummershoeves Feroni, 0/4/4/35.70; 2, Niels Knape, Anydale for Pleasure, 0/4/4/37.02; 3. Manon Steijn, Orhids Alexander, 0/4/35.70.