Technische Universiteit Eindhoven

Wat bepaalt de waarde van een wijk?

Geplaatst: 19 augustus, 2009

Veel groen in de wijk, een fijne busverbinding of veel jongeren: waarom wonen mensen graag in een bepaalde wijk? Vijf TU/e-studenten onderzochten het aan de hand van de WOZ-waarde van woningen in Eindhoven en interviews met bewoners, bedrijven en woningbouw-corporaties. Vrijdag 21 augustus presenteren zij hun conclusies.

Zij laten onder andere zien waarom de huizenprijzen in sommige wijken meer stijgen dan in andere. De methode kan zonder veel problemen ook worden gebruikt voor andere (Nederlandse) steden.

De resultaten van het afstudeeronderzoek van de studenten zijn verrassend eenduidig. De vier belangrijkste factoren die de waarde van een woonwijk blijken te bepalen, zijn:

* Samenstelling van de bevolking

* (Vastgoed)Kenmerken van de woningen, zoals aantal kubieke meters, aantal lagen, hoekwoning of vrijstaand, etc.
* Veiligheid

* Bereikbaarheid

Deze vier factoren zijn nu voor het eerst door kwantitatief onderzoek onderbouwd. Ze blijken de belangrijkste te zijn van alle onderzochte kenmerken die de waarde van een wijk in positieve of negatieve zin kunnen beïnvloeden.

De resultaten laten zien waarmee je rekening moet houden bij het ontwikkelen van nieuwe wijken of het opknappen van wijken in binnensteden.

Onderzoek op wijkniveau
De vijf studenten Ger Jansen, Richard Lee, Bob Mantel, Niels de Hoon en Jasper Snippe van de masteropleiding Construction Management and Engineering (CME) zijn in Nederland de eersten die een dergelijk onderzoek uitvoerden op wijkniveau. Doel was te bepalen welke factoren invloed hebben op de economische waarde van de wijk. Hiervoor interviewden zij bewoners, woningbouwcorporaties en ondernemers in de wijk. Ook onderzochten zij de waardeontwikkeling in Eindhoven op wijkniveau tussen 2003 en 2009, middels de WOZ-waarde van 92.000 woningen. Van de gemeente Eindhoven kregen zij toegang tot deze vertrouwelijke informatie, met een geheimhoudingsverklaring. De gebruikte onderzoeksmethode bleek een objectieve manier te zijn om de waarde van een wijk te bepalen. Statistici van de TU/e bevestigden dat de gevonden resultaten statistisch zuiver waren. De studenten deden hun onderzoek onder begeleiding van docent drs. Cees Kokke, met medewerking van prof. dr. ir. Wim Schaefer en prof. dr. ir. Bauke de Vries.

Bedrijfskundige bril
De studenten hebben met een bedrijfskundige bril naar de waarde van wijken gekeken. Dat doen gemeenten natuurlijk ook. Zij zoeken naar manieren om de waarde van gebieden te laten toenemen. Ze bekijken de stad als bedrijf, aldus prof. dr. ir. Wim Schaefer, programmacoördinator van de masteropleiding Construction Management and Engineering van de TU/e. Deze manier van denken vormt de rode draad binnen deze opleiding, een samenwerking tussen de faculteiten Bouwkunde en Industrial Engineering & Innovation Sciences.