Vraagtekens bij nieuwe boorplannen op Ameland


NAM ziet af van locatie de Vleijen

AMELAND, 20090820 -- De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maakte deze week bekend af te zien van het eerdere plan om naar aardgas te gaan boren midden in het recreatiegebied de Vleijen, tussen Nes en Buren op Ameland.Deze bekendmaking volgde kort nadat de doelstellingen van comité `Amelands Tegengas' in de publiciteit kwamen.

`Amelands Tegengas' spreekt zich tot nu toe niet vóór of tégen een bepaalde boorlocatie uit. Het comité uit wel kritiek op de slecht onderbouwde en vage plannen van de NAM. `Amelands Tegengas' wil vooral bereiken dat alle informatie op tafel komt. Dus niet alleen de voordelen maar ook de nadelen en risico's; niet alleen aandacht voor profijt op korte termijn maar ook duidelijkheid over effecten op langere termijn. Goede, complete en objectieve informatie dient beschikbaar te komen, voor welke boorlocatie dan ook.

Het comité `Amelands Tegengas' constateert verheugd dat de NAM al zo snel inziet dat onvoldoende draagvlak bestaat voor haar plan om vanaf 2011 in de Vleijen naar aardgas te boren. Een eerste winstpunt! De NAM blijft tot nu toe echter vaag hoe haar alternatieve plannen er uit gaan zien. De Nam volstaat met de aankondiging dat nu locaties direct ten oosten van de camping Klein Vaarwater - omgeving km-paal 17 in beeld komen. De NAM spreekt ook nu wederom slechts over de financiële gevolgen voor haar zelf. De aanlegkosten en de gasexploitatie zouden op deze alternatieve locaties ongunstiger uitvallen. De NAM laat in haar bekendmaking onvermeld welke langdurige en negatieve gevolgen er zijn voor de natuurwaarden en de beleving van het landschap. Geen woord wijdt zij aan mogelijke overlast en hinder voor Amelanders en bezoekers aan het eiland.

De twee kleine aardgasvelden, die de NAM nu in exploitatie wenst te nemen, bevatten genoeg gas om heel Nederland nog niet eens een maand lang van energie te voorzien. Tegenover die éne maand staat dat het op Ameland gedurende een periode van 20 jaar te merken zal zijn dat de NAM dit aardgas naar boven haalt. Permanente gevolgen zoals extra bodemdaling komen hier nog eens bij.
Het comité `Amelands Tegengas' pleit ervoor dat op korte termijn een discussie van start gaat of het - anno 2009 - nog wel verantwoord is om kleine aardgasvelden aan te boren vanaf zo'n waardevol en kwetsbaar Ameland. "Duurzaamheid" zou bij deze discussie centraal moeten staan, met aandacht voor de belangen van volgende generaties. Dus geen snelle actie waarbij het lijkt of Ameland `te koop' zou zijn met wat zilvergeld. Recente cijfers tonen aan dat er veel meer aardgas onder Nederland zit dan tot nu toe is aangenomen. Ook ontwikkelen bedrijven steeds geavanceerdere boormethoden. Deze cijfers en deze nieuwe technieken tonen aan dat het niet nodig is om kleine aardgasvelden vanaf Ameland te gaan aanboren. Een pleidooi om deze aardgasvelden voorlopig gewoon met rust te laten. De Tweede Kamer gaat hierover in de komende maand september nog in discussie met de minister van Economische Zaken.

Amelands tegengas





ingezonden persbericht