Werknemersvertrouwen blijft hoog in de bouw
Ondanks negatieve berichten, blijft het werknemersvertrouwen in de bouw hoog. Dat onderzocht
"De voorspellingen zijn somber. De komende jaren verwacht het EIB een verlies van 50.000 banen in de bouw. Uit ons onderzoek blijkt twee derde van de werknemers zich geen zorgen maakt over zijn baan. Dat is voor mij reden tot zorg; de realiteit is niet optimistisch. Werknemers moeten hun vakdiploma halen en zorgen dat ze weerbaar zijn in hun baan." Dat zegt John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. FNV Bouw deed onderzoek onder bijna 700 werknemers. Opvallend is vooral dat het werknemersvertrouwen nauwelijks daalt. In november 2008 deed FNV Bouw eenzelfde onderzoek en toen maakte een kwart van de werknemers zich zorgen over zijn baan.
In het aantal mensen dat naar mogelijkheden voor om- of bijscholing zoekt, zit sinds vorig jaar wel een stijging: van 14% toen naar 22% nu. Een kwart van de respondenten ziet kansen voor zichzelf, juist vanwege de economische crisis. Slechts 9% overweegt de bouw te verlaten, 7% zegt als zelfstandige verder te willen gaan. Maar liefst 84% zegt het werken in de bouw heel prettig te vinden ondanks de crisis.
Behoud van werkgelegenheid blijft prioriteit voor FNV Bouw de komende maanden. In maart werd al 64 miljoen vrijgemaakt om de huidige leerlingen te behouden en nieuwe leerlingen aan te trekken. In de tijd dat deze leerlingen op de bouw werken, kunnen oudere werknemers alsnog hun vakdiploma halen. Ook in de nieuwe Bouw-cao zijn afspraken gemaakt. Kerstens: "Ik kan geen werk maken, maar FNV Bouw doet zijn uiterste best om ervoor te zorgen dat de 50.000 die op de tocht staan niet gaan leiden tot 50.000 ontslagen."
FNV Bouw