ING: Meevallende werkloosheid

Amsterdam, 20 augustus 2009

De werkloosheid loopt nog altijd op, maar het tempo lijkt af te nemen. Ontmoedigde schoolverlaters die doorstuderen doen de beroepsbevolking dalen. Ook drukken zij de werkloosheid. Op termijn loont de investering in onderwijs.

De werkloosheid loopt op. Dat blijkt uit de de ING Vraag van Vandaag van woensdag. Vier op de tien (42%) van de 50.800 respondenten zag meer werklozen om zich heen dan drie maanden terug. Volgens 44% is het aantal werklozen gelijk gebleven, terwijl 4% in de eigen omgeving een daling waarnam. Het aantal pessimisten overtreft het aantal optimisten. Wel is de stemming verbeterd ten opzichte van vorige maand.

Minder pessimisme

De stemming is voor het eerst sinds juni vorig jaar licht verbeterd. Ruim een jaar lang groeide elke maand het aantal respondenten dat stijgende werkloosheid zag in zijn omgeving. In juni 2008 ging het om 12% van de respondenten, in juli 2009 om 44%. In augustus gaat het om 42%, het laagste percentage sinds april. Uiteraard hebben de pessimisten nog altijd de overhand, maar wel in mindere mate. Dat wijst erop dat de mensen de werkloosheid minder snel zien oplopen.

Doorstuderen drukt werkloosheid

Ook de werkloosheidscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend maakte, vielen mee. Het werkloosheidspercentage in de periode mei-juli uit op 4,8%, even hoog als in het tweede kwartaal. Om goed te kunnen vergelijken zijn de effecten van seizoensarbeid daar 'uitgefilterd'. Het gaat in beide perioden om 371.000 personen. Hoewel de werkloosheid over de laatste drie maanden meevalt, gaat het ING Economisch Bureau wel uit van een voorlopig oplopende werkloosheid (zie het Maandbericht Economie van augustus). Een rem op de werkloosheid vormt het zogenoemde 'ontmoedigingseffect'. Het is moeilijker een baan te vinden. Daarom bieden sommigen zich niet langer aan maar studeren bijvoorbeeld langer door. Mede door dit effect krimpt sinds begin dit jaar de beroepsbevolking (de groep die wil en kan werken). Van de investering in opleidingen kan de economie op termijn weer profiteren.