Ministerie van Economische Zaken

> Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4
2513 AA 's-GRAVENHAGE
Datum 20 augustus 2009
Betreft Kamervragen van het lid Vendrik (GroenLinks) over Nederlandse investeerders in windenergie uitwijken naar België Pagina 1 van 3
Directoraat-generaal voor
Energie en Telecom
Directie Energie en
Duurzaamheid
Bezuidenhoutseweg 30
Postbus 20101
2500 EC Den Haag
T 070 379 8911 (algemeen)
www.ez.nl
Behandeld door
dhr. drs. I.O. Doornbos
T 070 379 6476
F 070 379 7423
i.o.doornbos@minez.nl
Ons kenmerk
ET/ED / 9145414
Hierbij treft u aan de antwoorden op de vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Economische Zaken over het bericht dat Nederlandse investeerders in windenergie uitwijken naar België. (Ingezonden 31 juli 2009).
1
Kent u het bericht dat Nederlandse projectontwikkelaars voor windparken uitwijken naar onder meer België? 1
Antwoord
Ja.

2
Wat is uw mening over de stelling dat de toekenning van Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)-subsidie (-wind op zee) 'één grote loterij' wordt? Antwoord
Ik ben het oneens met de stelling dat er sprake zal zijn van één grote loterij. Met het Pakket van Kabinetsmaatregelen van 25 maart is de doelstelling voor wind op zee voor deze kabinetsperiode verhoogd naar 950 MW. De overheidsondersteuning is essentieel voor het realiseren van windparken op zee. De SDE-subsidie zal via een tender worden verdeeld. Iedere partij die in het bezit is van een Wbr-vergunning kan een subsidieaanvraag indienen. De ingediende aanvragen zullen worden gerangschikt op basis van het gevraagde subsidiebedrag per kilowattuur waarbij de goedkoopste projecten de tender zullen winnen. De aanvrager heeft de mogelijkheid het bedrag te specificeren tot 6 cijfers achter de eurokomma. Het gevraagde subsidiebedrag per kilowatt uur zal niet voor alle parken gelijk zijn vanwege de specifieke kostenstructuur van ieder afzonderlijk park. De vergelijking met een loterij is dus niet terecht.
3
Waarom duren de vergunningsprocedures in Nederland zo veel langer dan bijvoorbeeld in België?

1 de Volkskrant, 27 juli 2009: "Windpark op zee: uitwijken naar België" http://www.volkskrant.nl/economie/article1267441.ece/Windpark_op_zee_uitwijken_naar_Belgie Pagina 2 van 3
Directoraat-generaal voor
Energie en Telecom
Directie Energie en
Duurzaamheid
Ons kenmerk
ET/ED / 9145414
Antwoord
In beide landen wordt zorgvuldig naar aanvragen voor vergunning voor de bouw van windparken op zee gekeken. Dat houdt verband met de nog geringe ervaring die is opgedaan met de invloed van deze windparken op de omgeving. Eventuele verschillen in duur van de besluitvormingsprocedures kunnen het gevolg zijn van meerdere factoren zoals bestaande kennis over het mariene ecosysteem en dichtheid van bestaande functies.

4
Is het waar dat de tender voor wind op zee in november zal beginnen? Antwoord
Er wordt nog steeds gestreefd naar opening van de tender op 1 november 2009.
5
Wanneer verwacht u dat de tender voor wind op zee afgerond kan zijn? Antwoord
Wanneer de tender op 1 november 2009 wordt geopend, zal besluitvorming niet later plaats vinden dan op 1 april 2010.

6
Verwacht u dat deze kabinetsperiode het ten doel gestelde aantal Megawatt windenergie vanaf zee niet alleen vergund wordt, maar dat middels de SDEregeling realisatie ook dusdanig rendabel is, dat deze ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden?
Antwoord
De recente ontwerpbesluitvorming op de Wbr vergunningsaanvragen voorziet in parken met een totaal gezamenlijk vermogen van ca. 2800 MW. De SDE-tender is gericht op de committering van projecten met een gezamenlijke capaciteit van 950 MW. Om te voorkomen dat er voorstellen worden ingediend, die later om één of andere reden niet worden uitgevoerd, zal er onder de tender een bankgarantie van de aanvrager worden gevraagd. In de uiteindelijk op te stellen Uitvoeringsovereenkomst is deze bankgarantie opgenomen.
7
Bent u ook van mening dat een groot aantal van de toegewezen wind-op-zeelocaties relatief ver uit de kust liggen en de bijkomende kosten van het transport van stroom naar land daardoor relatief hoog zullen zijn en dat dit waarschijnlijk de onrendabele top van de windmolenlocaties en zodoende de benodigde subsidie zal vergroten?
Antwoord
De ontwerpbesluitvorming op de aangevraagde Wbr-vergunningen resulteert in een aantal locaties, die op een verschillende afstand tot de kust liggen. Inderdaad Pagina 3 van 3
Directoraat-generaal voor
Energie en Telecom
Directie Energie en
Duurzaamheid
Ons kenmerk
ET/ED / 9145414
zullen de kosten van netinpassing voor verder weg gelegen locaties hoger zijn dan voor dichterbij gelegen locaties. Tegen die achtergrond zal bij de rangschikking van de ingediende SDE-aanvragen een afstandscorrectie worden gehanteerd. Deze correctie heeft geen invloed op de hoogte van de aangevraagde subsidie, maar wel op de plek in de rangschikking van de aanvragen. Door de afstandscorrectie krijgen ook projecten die verder uit de kust liggen een eerlijke kans om de tender te winnen.

8
Bent u voornemens om net als in België ook een aparte subsidie te verstrekken ten behoeve van de kabel door de zee die nodig is voor de netaansluiting? Antwoord
De kosten van netinpassing maken in de procedures voor de 950 MW in deze Kabinetsperiode integraal onderdeel uit van de kosten van een windpark die via de SDE gesubsidieerd worden. Een aparte subsidie naast de SDE-subsidie is dus niet nodig.

9
Wat zijn de meest recente cijfers op dit gebied die hierover bij u bekend zijn? Antwoord
Bij mijn brief van 12 juni 2009 (TK 31 239, nr. 64) is een hoofdrapport Net op Zee bijgesloten, waarin de meest recente inzichten over mogelijkheden en kosten van netconfiguraties op zee zijn opgenomen.

10
Verwacht u nog altijd de ambitie te halen om in 2010 negen procent van alle elektriciteit in Nederland duurzaam op te wekken?
Antwoord
Ja. Dit blijkt ook uit de Verkenning Schoon en Zuinig van ECN en PBL van april 2009.
(w.g.) Maria J.A. van der Hoeven
Minister van Economische Zaken