Hoge onderscheiding Indonesië voor Saskia J. Stuiveling

20/08/2009 15:59

Algemene Rekenkamer

Uitreiking door vice-minister tijdens werkbezoek aan Jakarta

Namens president Yudhoyono van Indonesië heeft Saskia J. Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer, vandaag in de Indonesische hoofdstad Jakarta de hoogste onderscheiding gekregen voor bijzondere verdienste voor Indonesië. De Bintang Jasa Utama is vandaag tijdens een werkbezoek van mevrouw Stuiveling aan Indonesië uitgereikt door vice-minister Wibowo van Buitenlandse Zaken.

De Indonesische president heeft mevrouw Stuiveling de Bintang Jasa Utama (hoogste van de drie Bintang Jasa-onderscheidingen) toegekend vanwege de bepalende rol die mevrouw Stuiveling heeft gespeeld voor de Tsunami and Disaster Relief Advisory Group sinds 2005. Deze ondersteuningsgroep van nationale rekenkamers van onder meer Nederland, Australië, Korea, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk heeft Indonesië bijgestaan na de verwoestende tsunami van december 2004 die veroorzaakt werd door een zeebeving nabij Sumatra. Zo is de Indonesische rekenkamer BPK geassisteerd bij de planning en uitvoering van een onderzoek naar de besteding van hulpfondsen die loskwamen na de tsunami.

Onderzoek naar controle van de hulpstromen bij een ramp

Mevrouw Stuiveling is voorzitter geweest van de tsunami-werkgroep van Intosai (de wereldorganisatie van rekenkamers) die van 2005 tot 2008 studie verricht heeft naar de verantwoording over en de controle van de hulpstromen. De werkgroep heeft eind 2008 hierover rapport uitgebracht. De Algemene Rekenkamer heeft naar aanleiding van dit onderzoek ook een nationaal rapport over Nederlands hulpgeld gepubliceerd om lessen te leren en de transparantie, verantwoording en controle van rampgerelateerde hulpstromen te verbeteren.

De hoge onderscheiding is tevens aan mevrouw Stuiveling toegekend vanwege de ondersteuning die de Algemene Rekenkamer aan de Indonesische zusterorganisatie gegeven heeft bij de opstelling van nationale financiële audit standaarden van Indonesië. Ook de pioniersrol die de Algemene Rekenkamer heeft gespeeld bij het laten toepassen van geografische informatiesystemen (GIS) in rekenkameronderzoek, zoals naar de wederopbouw van Atjeh na de tsunami en naar ontbossing op Kalimantan, is gememoreerd.

Peer review naar Indonesische rekenkamer geeft inzicht in risico's

De onderscheiding aan mevrouw Stuiveling is op 20 augustus 2009 uitgereikt na afloop van de presentatie door de Algemene Rekenkamer van de uitkomsten van een peer review van de Indonesische rekenkamer. Hierbij waren vertegenwoordigers van het Indonesische parlement, de Asian Development Bank, diverse ministeries, de Indonesische rekenkamer en de ambassadeurs van Australië, Nederland, Saoedi-Arabië en Zweden aanwezig.

Saskia J. Stuiveling heeft in de presentatie bij de peer review gewezen op drie risico's voor het openbaar bestuur in Indonesië: de beperkte toegang voor de nationale rekenkamer tot informatie over de inkomsten van de Indonesische belastingdienst en over (ontwikkelings)projecten die met buitenlandse fondsen worden gefinancierd; het zwak financieel management in alle lagen van de Indonesische overheid; en het voortduren van fraude en corruptie in het land.

De rekenkamer van Indonesië heeft aangegeven de conclusies van de peer review te onderschrijven en zal aanbevelingen in een actieplan verwerken. Ook het Indonesische parlement heeft aangegeven de conclusies en aanbevelingen te ondersteunen.