Gemeente Almere

Woonruimteverdeling op de schop

20-08-2009

Sociale huurwoning, Wessel Couzijnstraat, Tussen de Vaarten Het college van B en W wil de manier waarop sociale huurwoningen worden toegewezen veranderen. Vrijkomende woningen worden nu toegewezen aan de persoon met de langste inschrijfduur. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen zich uit voorzorg inschrijven en dat alleen mensen met een lange inschrijfduur voor een woning in aanmerking komen. De gemiddelde inschrijfduur bedraagt inmiddels 4,5 jaar. Het college wil vooral naar het inkomen van mensen gaan kijken en de criteria voor urgentie uitbreiden.

Het huidige woonruimteverdelingsysteem is vastgelegd in het `Convenant woonruimteverdeling 2007' dat gemeente en woningcorporaties hebben afgesloten. Hierin worden woningen uitsluitend toegewezen op basis van inschrijfduur, niet op basis van inkomen. Het effect is dat slechts 60% van de sociale woningen aan de doelgroep van beleid wordt toegewezen. Bovendien bevordert dit systeem dat niet-actief woningzoekenden zich inschrijven om op termijn, indien ze een betere woning wensen, de beste kansen op een woning te hebben. Het systeem werkt eerder als een verzekering voor woonkansen dan als een middel om schaarse woonruimte rechtvaardig te verdelen. Inmiddels is een inschrijfduur van gemiddeld 4½ jaar nodig om een sociale huurwoning te krijgen toegewezen. Het begrip wachttijd is hier niet op zijn plaats; beter is het om te spreken van een opgebouwd recht van 4½ jaar. In de huidige krappe markt, versterkt door economische crisis en stagnerende nieuwbouw, is dit onaanvaardbaar. Om die reden acht het college het noodzakelijk de woonruimteverdelingsregels te wijzigen.

Huishoudens in een schrijnende situatie, die dringend woonruimte nodig hebben, kunnen door middel van de urgentieregeling sneller geholpen worden. In de huidige regeling wordt urgentie echter alleen toegekend bij een `levensbedreigende situatie'. Gegeven het schaarse aanbod aan sociale huurwoningen biedt dit volgens het college onvoldoende mogelijkheden om huishoudens in schrijnende situaties te kunnen huisvesten. Om die reden wil het college ook de urgentieregeling wijzigen.

De voorstellen van het college zijn nog niet definitief. In september zal er met de gemeenteraad over gediscussieerd worden. Daarna worden in overleg met de woningcorporaties de definitieve woonruimteverdelingsregels opgesteld. De bedoeling is de nieuwe regels per 1 januari 2010 in te laten gaan.