Gemeente Beverwijk
Wijkgericht Werken geëvalueerd en opnieuw vastgelegd
Het college van burgemeester en wethouders heeft de werkwijze Wijkgericht Werken opnieuw vastgesteld. De werkwijze is naar aanleiding van een evaluatierapport in 2008 op een aantal punten aangepast. In het rapport wordt aanbevolen om door te gaan met Wijkgericht Werken, voort te bouwen op successen en de samenwerking met de wijkgroepen en convenantpartners daar waar nodig te verbeteren.
Het rapport richt zich vooral op de inzet van wijkontwikkelingsplannen en het functioneren van het afstemmingsoverleg. Het college kiest ervoor geen wijkontwikkelingsplannen voor de lange termijn meer te maken maar deze te vervangen door wijkuitvoeringsprogramma's. Dit zijn korte termijn-plannen gericht op de leefbaarheid in wijk. De keuze is gemaakt omdat de wijkuitvoeringsprogramma's beter aansluiten bij de dagelijkse praktijk. De wijkuitvoeringsprogramma's worden jaarlijks gemaakt voor wijken waar ontwikkelingen zijn. Daarnaast is besloten het afstemmingsoverleg tussen de partners van het Wijkgericht Werken voort te zetten maar terug te brengen naar twee maal per jaar om de effectiviteit van overleg te verhogen. In dit overleg stellen de verschillende partner elkaar op de hoogte van de elkaars activiteiten in de wijken.
Burgerparticipatie
Voor beleidsontwikkelingen blijft de gemeente een beroep doen op de burger. In het bijzonder bij relevante beleidsontwikkelingen op het gebied van leefbaarheid in de wijken wil de gemeente de burger, onder andere via wijkgroepen, hierbij betrekken door middel van klankbordgroepen, themabijeenkomsten en agendering in de wijkgroep. Daarnaast wil de gemeente in de toekomst innovatieve manieren van burgerparticipatie onderzoeken en daar waar mogelijk inzetten. Zo wil de gemeente het gebruik van digitale inspraak bij projecten stimuleren of digitale wijkpanels in beweging blijven om de burger te blijven betrekken bij het gemeentelijk beleid.
Wijkgericht Werken
Wijkgericht Werken, dat in 1997 in Beverwijk is geïntroduceerd, heeft als doel het handhaven en zonodig verbeteren van de leefbaarheid in de wijken. Om dit doel te bereiken is een specifieke organisatie in het leven geroepen en een op wijken gerichte werkwijze ontwikkeld. Wijkgericht Werken is geen zaak van de gemeente en bewoners alleen; met de Regiopolitie Kennemerland, WOONopMAAT, Pré Wonen, ReinUnie, Stichting Welzijn Beverwijk, Viva Zorggroep zijn afspraken gemaakt die in 2006 in een convenant zijn vastgelegd.