TenneT


Aanbod van binnenlandse elektriciteit groeit

20-08-2009 De komende jaren krijgt Nederland een steeds groter exportpotentieel van elektriciteit, doordat er veel plannen zijn voor onder meer nieuwe energiecentrales.

Ook als slechts een deel van deze plannen wordt gerealiseerd, is er ruim voldoende capaciteit om te voorzien in de Nederlandse vraag naar elektriciteit. Dat blijkt uit cijfers van het Rapport Monitoring Leveringszekerheid, dat TenneT TSO jaarlijks op verzoek van de minister van Economische Zaken opstelt. Uit het rapport blijkt verder dat de effecten van de huidige economische situatie op de bouwplannen onduidelijk zijn.

Het Rapport Monitoring Leveringszekerheid 2007-2024, onder meer gebaseerd op gegevens van energieproducenten, geeft inzicht in de verwachte ontwikkeling van vraag en aanbod van elektriciteit. Nederland krijgt de komende jaren een steeds groter exportpotentieel. Na jarenlang importafhankelijk te zijn geweest, is Nederland nu op elektriciteitsgebied zelfvoorzienend en zal in de komende jaren een steeds groter exportpotentieel ontwikkelen. Door het investeren in een goede infrastructuur (interconnecties met het buitenland en nieuwe verbindingen) heeft TenneT deze ontwikkeling gefaciliteerd. In de periode na 2009 is er op basis van alle plannen sprake van een verdere toename van nieuw te bouwen grootschalig productievermogen. In 2010 wordt er circa 2,3 gigawatt (GW) gerealiseerd; daarna 8,3 GW in de periode 2011-2013 en 7,7 GW in de periode 2014-2016. De totale hoeveelheid in de zichtperiode 2009-2016 bedraagt circa 18,5 GW.

Gunstig vestigingsland
Naar verwachting neemt de hoeveelheid windenergie de komende jaren toe van 2,3 gigawatt in 2009 naar 5,6 gigawatt in 2016. Verder zijn er nog veel plannen voor nieuw grootschalig productievermogen (bijvoorbeeld nieuwe centrales) en decentraal vermogen (zoals in de glastuinbouw). Nederland is gunstig als vestigingsland voor nieuwe productie. Vooral aan de kustlocaties zijn veel plannen voor nieuwe centrales. Dit vanwege de goede aanvoermogelijkheden voor grondstoffen en de hoogwaardige infrastructuur die door TenneT de afgelopen jaren is ontwikkeld en in de toekomst verder wordt uitgebreid. Nu een Noord-West Europese elektriciteitsmarkt steeds meer werkelijkheid wordt, komt de gunstige positie van Nederland als vestigingsland steeds duidelijker naar voren in investeringsplannen van producenten.

Of het hiermee tot ontwikkeling komende exportpotentieel ook daadwerkelijk wordt benut is nog onduidelijk. Dit hangt mede af van de ontwikkeling van vraag en aanbod op de NW-Europese markt en de transportcapaciteit van buitenlandse netten. Maar ook ontwikkelingen als invoering van de elektrische auto en de vraag in hoeverre de economische crisis van invloed is op de realisatie van nieuwe centrales maken het toekomstbeeld onzeker. Aan de hand van deze monitor is niet te constateren wat de effecten zijn van de huidige economische situatie. Het economische tij heeft voor zover bekend bij TenneT niet tot afstel van bouwplannen geleid.

Interconnectie en uitbreiding van het net
De groei van de productie in Nederland betekent dat TenneT de komende jaren het transportnet flink moet uitbreiden. Daarom werkt TenneT onder meer aan nieuwe 380kV-verbindingen in het hele land. Verder wordt de interconnectiecapaciteit met het buitenland uitgebreid. Er komt een vierde verbinding naar Duitsland en een kabel naar Engeland (BritNed) wordt momenteel aangelegd. Verder liggen er plannen voor een nieuwe verbinding naar Denemarken (Cobra) en een tweede verbinding naar Noorwegen. De komende periode investeert TenneT ieder jaar ruim 400 miljoen in uitbreiding en versterking van het Nederlandse transportnet voor versterking van de markt en inpassing van toenemende, duurzame elektriciteit.

Downloads

Rapport Monitoring leveringszekerheid (pdf 513,36 Kb)