Ingezonden persbericht
Persbericht - 19 augustus 2009
Waarom sloegen de Grieken er niet meteen op los?
Kennislink.nl weet het antwoord
Op woensdag 19 augustus is Kennislink (www.kennislink.nl) uitgebreid met een nieuwe vakpagina: Geschiedenis & Archeologie. Op de populair-wetenschappelijke website zijn nu ook het laatste nieuws en achtergronden te lezen over beide wetenschappen. Waarom maakten de oude Grieken nauwkeurige afspraken over plaats en tijd als ze een oorlog wilden uitvechten? Hoe kon Nederland een heel eilandenrijk drie eeuwen lang de baas blijven? Wie gaf de succesvolle zakenman Arent van Curler een financiële dolkstoot in de rug? En hoe kijken historici van nu aan tegen de Koude Oorlog van 1947-1989? Je leest het - en meer - op Kennislink-Geschiedenis & Archeologie.
Sterke toename in belangstelling
Geschiedenis verschaft niet alleen inzicht in culturen en volken uit het verleden. De geschiedschrijving werd en wordt maar al te vaak misbruikt door machthebbers en culturele leiders. Ook in het heden spelen gebeurtenissen uit het verleden dus een belangrijke rol.
De nieuwe vakpagina Geschiedenis & Archeologie bekijkt maatschappelijke onderwerpen door een historisch-wetenschappelijke bril. De vakpagina belicht de geschiedenis achter het nieuws en geeft achtergronden over prikkelende onderwerpen. Op een multimediale manier passeren historisch en archeologisch georiënteerde thema's de revue. Ga fietsen langs de overblijfselen van het grens van het Romeinse rijk! Of zoek met Google maps welk museum in de buurt historische of archeologische collecties bezit. De agenda laat in een opslag zien waar en wanneer interessante lezingen, tentoonstellingen en debatten te bezoeken zijn.
"Geschiedenis en archeologie zijn duidelijk 'hot'," vertelt redacteur Geschiedenis & Archeologie Jorg Rousseeuw. "Deze week werd bekend dat het aantal vooraanmeldingen voor een geschiedenisstudie aan een Nederlandse universiteit spectaculair gestegen is. Denk verder aan de discussie over het al dan niet verplicht stellen van de geschiedeniscanon in het onderwijs. Of aan de vele 'canonboeken' die nu op de markt verschijnen."
Bij een recent gebruikersonderzoekers gaven veel bezoekers van Kennislink aan een geschiedenispagina te missen. "Aan hun wens zijn we nu tegemoet gekomen," zegt hoofdredacteur Carl Koppeschaar. "En natuurlijk gaan we ook met de rest van het verlanglijstje van onze lezers aan de slag. Op de tweede plaats kwam bijvoorbeeld een vakpagina over rechtswetenschappen."
Partners
De vakpagina Geschiedenis & Archeologie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). Contentpartners van de nieuwe vakpagina zijn Anno.nl, Historien.nl en de tijdschriften Geschiedenis Magazine, Archeologie Magazine, Ons Amsterdam, Wetenschap in Beeld en de speciaaluitgave Historia. Partners in onderwijsland zijn o.a. Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) en Kennisnet/Digitale School.
---
Noot voor redacties