Puur Smaeck is enthousiast over medewerkers Amerpoort
publicatiedatum: woensdag 19 augustus 2009
"Puur Smaeck smaakt naar meer....?". Bedachtzaam herhaalt eigenaar
Kees Verhoeff de vraag. "Da's 'n goeie, want we hebben plannen voor
nog een bedrijfje. Een cateringbedrijfje waar het personeel bestaat
uit jongens en meisjes met een beperking". Kees weet waarover hij het
heeft want in Puur Smaeck aan de Kampstraat werkt hij al anderhalf
jaar dagelijks met die jongens en meisjes. En hij doet dat nog steeds
vol enthousiasme. Overdag bestaat het personeel grotendeels uit
cliënten van Amerpoort, de Utrechtse zorginstelling voor mensen met
een beperking.
Kees en zijn vrouw Jannemieke zijn al vijftien jaar de uitbaters van
de herberg De Lamme Goedtsack, ook aan de Kampstraat. Eind 2007 kwam
het pandje van de buren in de verkoop. Kees en Jannemieke bedachten
zich geen moment, "want buurmans grond is maar eenmaal te koop".
Anderhalf jaar geleden openden de Verhoeffs hier eet- en
drinkgelegenheid Puur Smaeck. "Alle ingrediënten die we hier
gebruiken, zijn puur en vers. Al voordat we open gingen, werd ik
benaderd door Amerpoort. Of ik hier wat wilde doen met mensen met een
beperking. Nou was ik al tien jaar leermeester voor de horecaschool en
ik dacht: `Waarom niet?' . Ik ontdekte al heel gauw dat jongens en
meisjes van Amerpoort puur zijn. Als ze een slechte dag hebben, zeggen
ze dat. Als ze een goede dag hebben, merk je dat ook. Ook in dat
opzicht pasten ze bij de naam van dit restaurant".
Professioneel
De eerste twee maanden draaiden er drie, vier medewerkers, die via
Amerpoort waren aangetrokken, proef. Kees: "Ik noem ze medewerkers,
geen cliënten of downies. Ik beschouw ze als mijn personeel en ze
werken, net als iedereen hier, professioneel en met veel plezier. En
als ze iets fout doen, dan krijgen ze ook een standje".
Kees roemt de medewerking van de toenmalige wethouder Ben Hammer. "Die
maakte zich altijd sterk voor mensen met een beperking. De gemeente
Hilversum werd voor de opening sponsor. We kregen een mooie cheque.
Van dat geld hebben we voor de medewerkers bedrijfskleding gekocht.
Maar, om misverstanden te voorkomen, we krijgen geen subsidie. We
houden onze eigen broek op. Uit wat we 's avonds verdienen,
subsidiëren we zelf de werkzaamheden van overdag. Wij doen het
leerwerk, maar het personeel wordt professioneel begeleid door
Amerpoort. Wij nemen onze medewerkers serieus. Ze krijgen
verantwoordelijkheid. Ze weten echt wel dat een mes scherp is, en de
oven warm en anders weten ze dat na één keer. De volgende keer pakken
ze voor de oven eerst een doek".
Sophie
Sophie is één van de medewerkers, die via Amerpoort werd geworven. Zij
heeft er al een halve werkdag op zitten. Ze begon deze dag met het
schoonmaken van de toiletten, zette koffie en thee en ze deed het
strijkwerk. Nu voorziet ze ons van cappuccino. "Tjee, wat een moeilijk
woord", zegt ze, terwijl ze de bestelling noteert. Maar de bestelling
wordt door haar uitstekend verzorgd. Voordat ze bij Puur Smaeck kwam,
werkte ze bij Theater Achterom en op de dagbesteding More@work. Ze
vindt het werken in Puur Smaeck "heel erg leuk". "En Kees en
Jannemieke zijn net als de gasten erg lief voor me. Het allerleukste
vind ik het werken aan de bar. Drankjes inschenken, is stoer".
Kees: "De jongens en meisjes werken tot vier uur 's middags. Daarna
neemt het reguliere personeel het over. Ik ben er trots op dat de
gasten dat niet eens merken. De gasten reageren trouwens prima op de
medewerkers met een beperking".
Verhoeff is een ondernemende uitbater. "2009 en 2010 zijn de jaren van
het ondernemen. Stilzitten, is er niet bij. Je moet je blijven
inspannen om gasten naar binnen te halen". Hij is daarvoor al weer
bezig met nieuwe acties. "Een cateringbedrijfje dat bestierd wordt
door medewerkers met een beperking, maar dat is voorlopig een idee dat
we nog moeten uitwerken".
Puur Smaeck zit in de Kampstraat 18-20. Kijk ook op www.puursmaeck.nl
Gemeente Hilversum