Gemeente Hilversum

Puur Smaeck is enthousiast over medewerkers Amerpoort

publicatiedatum: woensdag 19 augustus 2009

"Puur Smaeck smaakt naar meer....?". Bedachtzaam herhaalt eigenaar Kees Verhoeff de vraag. "Da's 'n goeie, want we hebben plannen voor nog een bedrijfje. Een cateringbedrijfje waar het personeel bestaat uit jongens en meisjes met een beperking". Kees weet waarover hij het heeft want in Puur Smaeck aan de Kampstraat werkt hij al anderhalf jaar dagelijks met die jongens en meisjes. En hij doet dat nog steeds vol enthousiasme. Overdag bestaat het personeel grotendeels uit cliënten van Amerpoort, de Utrechtse zorginstelling voor mensen met een beperking.

Kees en zijn vrouw Jannemieke zijn al vijftien jaar de uitbaters van de herberg De Lamme Goedtsack, ook aan de Kampstraat. Eind 2007 kwam het pandje van de buren in de verkoop. Kees en Jannemieke bedachten zich geen moment, "want buurmans grond is maar eenmaal te koop". Anderhalf jaar geleden openden de Verhoeffs hier eet- en drinkgelegenheid Puur Smaeck. "Alle ingrediënten die we hier gebruiken, zijn puur en vers. Al voordat we open gingen, werd ik benaderd door Amerpoort. Of ik hier wat wilde doen met mensen met een beperking. Nou was ik al tien jaar leermeester voor de horecaschool en ik dacht: `Waarom niet?' . Ik ontdekte al heel gauw dat jongens en meisjes van Amerpoort puur zijn. Als ze een slechte dag hebben, zeggen ze dat. Als ze een goede dag hebben, merk je dat ook. Ook in dat opzicht pasten ze bij de naam van dit restaurant".

Professioneel
De eerste twee maanden draaiden er drie, vier medewerkers, die via Amerpoort waren aangetrokken, proef. Kees: "Ik noem ze medewerkers, geen cliënten of downies. Ik beschouw ze als mijn personeel en ze werken, net als iedereen hier, professioneel en met veel plezier. En als ze iets fout doen, dan krijgen ze ook een standje".

Kees roemt de medewerking van de toenmalige wethouder Ben Hammer. "Die maakte zich altijd sterk voor mensen met een beperking. De gemeente Hilversum werd voor de opening sponsor. We kregen een mooie cheque. Van dat geld hebben we voor de medewerkers bedrijfskleding gekocht. Maar, om misverstanden te voorkomen, we krijgen geen subsidie. We houden onze eigen broek op. Uit wat we 's avonds verdienen, subsidiëren we zelf de werkzaamheden van overdag. Wij doen het leerwerk, maar het personeel wordt professioneel begeleid door Amerpoort. Wij nemen onze medewerkers serieus. Ze krijgen verantwoordelijkheid. Ze weten echt wel dat een mes scherp is, en de oven warm en anders weten ze dat na één keer. De volgende keer pakken ze voor de oven eerst een doek".

Sophie
Sophie is één van de medewerkers, die via Amerpoort werd geworven. Zij heeft er al een halve werkdag op zitten. Ze begon deze dag met het schoonmaken van de toiletten, zette koffie en thee en ze deed het strijkwerk. Nu voorziet ze ons van cappuccino. "Tjee, wat een moeilijk woord", zegt ze, terwijl ze de bestelling noteert. Maar de bestelling wordt door haar uitstekend verzorgd. Voordat ze bij Puur Smaeck kwam, werkte ze bij Theater Achterom en op de dagbesteding More@work. Ze vindt het werken in Puur Smaeck "heel erg leuk". "En Kees en Jannemieke zijn net als de gasten erg lief voor me. Het allerleukste vind ik het werken aan de bar. Drankjes inschenken, is stoer".

Kees: "De jongens en meisjes werken tot vier uur 's middags. Daarna neemt het reguliere personeel het over. Ik ben er trots op dat de gasten dat niet eens merken. De gasten reageren trouwens prima op de medewerkers met een beperking".

Verhoeff is een ondernemende uitbater. "2009 en 2010 zijn de jaren van het ondernemen. Stilzitten, is er niet bij. Je moet je blijven inspannen om gasten naar binnen te halen". Hij is daarvoor al weer bezig met nieuwe acties. "Een cateringbedrijfje dat bestierd wordt door medewerkers met een beperking, maar dat is voorlopig een idee dat we nog moeten uitwerken".

Puur Smaeck zit in de Kampstraat 18-20. Kijk ook op www.puursmaeck.nl