Jongeren met stemmingsproblemen vaak 'te zwaar' behandeld

19/08/2009 16:16

Nederlands Jeugdinstituut NJi

Utrecht, 18 augustus 2009 - Angst- en stemmingsproblemen kunnen het dagelijks func-tioneren van jongeren enorm beïnvloeden. Tegelijk hoeft de problematiek niet zo ernstig te zijn dat van een stoornis kan worden gesproken. Toch worden jongeren met stemmingsproblemen steeds vaker doorverwezen naar de geïndiceerde jeugdzorg. Daardoor neemt het beroep op deze 'zwaardere' zorg toe, terwijl het aanbod niet bestemd is voor jongeren met zulke problemen en er zelfs schadelijk voor kan zijn.

In het nieuwe digitale dossier Angst- en stemmingsproblemen van het Nederlands Jeugdinstituut worden alle feiten en cijfers, richtlijnen, voorzieningen en behandelingen op dit terrein bijeengebracht. Het gaat daarbij om vragen als: wat is een gewone angst of dip, welke risicofactoren zijn er en wat is effectief bij het voorkomen en verminderen van angst- en stemmingsproblemen.

Uit de cijfers in het dossier blijkt onder meer dat ouders in de loop der jaren een toenemende emotionele problematiek bij hun kinderen rapporteren. In de afgelopen decennia nam het gerapporteerde percentage kinderen met angstproblemen toe van 7,1% (1983) naar 9,3% (1993) en 14,4% (2003).

Preventie

Als de huidige trend voortzet, is het aantal jeugdigen dat geïndiceerde jeugdzorg krijgt over tien jaar verdubbeld. Uit onderzoek blijkt echter dat het aantal jongeren met psychiatrische stoornissen vrij constant is. Dit legt een leemte bloot in het aanbod van de jeugdzorg. Via het jeugdzorgstelsel en de financiering ervan is er voor zwaardere problemen en stoornissen al veel geregeld. Voor problemen die (nog) geen stoornis genoemd kunnen worden, bestaat echter weinig aandacht. Er zijn daarvoor nog nauwelijks interventies of behandelingen beschikbaar. Zulke interventies, in het preventieve circuit, zouden ook passen binnen het aanbod van bijvoorbeeld schoolbegeleidingsdiensten en centra voor jeugd en gezin.

Pesten

De digitale dossiers van het Nederlands Jeugdinstituut behandelen ontwikkelingen in de jeugdsector en problemen rond jeugd en opvoeding. Ook over Pesten is op de website van het Nederlands Jeugdinstituut, tegelijk met het dossier Angst- en stemmingsproblemen, een digitaal dossier geopend. Daaruit blijkt onder meer dat er een samenhang bestaat tussen beide. Zo rapporteren kinderen die pesten vaker dat ze depressief zijn dan kinderen die nooit anderen pesten: 55 versus 29 procent.





http://www.nji.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (