ABVAKABO FNV

Aanloop naar het bondscongres

Afgelopen week kwam het Bondsbestuur twee dagen bij elkaar om de voortgang van het congres te bespreken. Ik dacht nog: het moet niet gekker worden. Midden in de zomer nog wel. Ondanks de vakantieperiode was bijna iedereen er.

Er stonden drie belangrijke onderwerpen op de agenda. De koers met betrekking tot het strategische beleid, de duurzame ledenontwikkeling en de vernieuwing van de vereniging.

Waar moet je nou aan denken bij strategisch beleid? Nou, bijvoorbeeld aan marktwerking. De discussie met het Bondsbestuur was er niet zozeer gericht op of we daar als bond voor of tegen zijn, maar vooral of we aan het congres de juiste dilemma's en discussiepunten voorleggen. Dat blijft toch altijd moeilijk. Voor je het weet kom je in een discussie over voor of tegen marktwerking terecht en ben je niet bezig met de vraag hoe je dit onderwerp op het congres aan de orde stelt.

Hetzelfde geldt voor duurzame ledenontwikkeling. We groeien weer als bond, zij het nog heel bescheiden. Voor de volgende congresperiode hebben we behoorlijke ambities. Niet alleen in aantal leden groeien, maar ook willen we de slag maken naar verdere verjonging. Misschien moeten we ons tot doel stellen om er voor te zorgen dat de gemiddelde leeftijd van onze leden niet verder stijgt of liever nog daalt. Wat moet je daar als bond voor doen om dat te bereiken? Het is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Om nog maar niet te praten over verenigingsvernieuwing. Onze structuur is erg gecompliceerd en maakt het niet makkelijk voor (potentiële) leden om mee te doen. Hoe zorg je nou dat je bond qua structuur plat en simpel is en waar leden zich heel direct kunnen bemoeien met de zaken die voor hen relevant zijn, zonder dat ze in allerlei besturen moeten participeren.

Over al deze zaken liep ik de tweede dag te denken toen ik `s morgens vroeg lekker in het bos aan het wandelen was. We zijn erg ambitieus en dat moet ook. We willen een sterke krachtige bond worden en daar moet veel voor gebeuren. Al deze aspecten kwamen tijdens deze twee dagen ter sprake.

Alle stukken zijn uitgebreid aan de orde geweest. Pittige discussies horen hierbij. Na twee dagen was ik tevreden over wat we besproken hadden, maar ook moe en rijp voor een lekker weekend. 19-08-2009