ABVAKABO FNV

AOW-bezuiniging slecht voor jong en oud

Regelmatig duikt de mythe op dat de voorgenomen AOW-bezuiniging in het belang zou zijn van jongere generaties. De kabinetsplannen om de AOW-leeftijd naar 67 jaar te verhogen, zijn niet alleen slecht voor ouderen, maar ook jongeren.

Als reactie op de crisis neemt het kabinet tijdelijke maatregelen om de economie te stimuleren. Eén daarvan is structureel bezuinigen op de AOW. Uit allerlei onderzoeken blijkt echter dat er nauwelijks tot geen draagvlak is voor de voorgenomen AOW-bezuiniging. Ook onder jongeren blijkt een meerderheid tegen.

Gevolgen van de kabinetsplannen:


1 - Jongeren leveren twee jaar AOW in
De verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar wordt geleidelijk doorgevoerd, zodat jongere generaties (in tegenstelling tot ouderen) de volle bezuinigingslast voor hun kiezen krijgen. Een onevenredige verdeling van de lusten en lasten.

Mensen die vanaf het jaar 2040 65 jaar worden, moeten namelijk twee jaar langer doorwerken en lopen dus twee jaar AOW-uitkering (EUR 25.000,-) mis. De rekening wordt zo doorgeschoven naar jongeren.

Ben je in 2009 36 jaar of jonger (geboren na 1973), dan ontvang je pas op je 67e AOW. Ben je in 2009 36 jaar of ouder (geboren voor 1973), dan krijg je al voor je 67e al AOW. De tieners, twintigers en begin dertigers van nu betalen dus straks in 2040 de volledige rekening. Het inleveren van twee jaar AOW kost jongeren EUR 25.000, -.


2 - AOW blijft achter bij lonen
De AOW blijft achter bij de lonen, zodat mensen een steeds lagere AOW-uitkering krijgen. Ondanks de vergrijzing is de bruto AOW-uitkering als percentage van het bruto binnenlands product de afgelopen jaren niet gestegen. Sterker nog, de AOW-uitkering is zelfs gedaald van 27 procent in 1980 naar 23 procent in 2008.


3 - Leeftijd aanvullend pensioen ook naar 67 Het kabinet wil ook op het aanvullende pensioen bezuinigen. Dit zou moeten gebeuren door ook de standaardleeftijd voor het aanvullend pensioen te verhogen van 65 naar 67 jaar. Ook deze maatregel treft vooral jongeren, want het gaat om de opbouw van toekomstig pensioen.

Alternatieven
De FNV wil een AOW-systeem dat lusten en lasten evenrediger verdeelt over inkomens en generaties. De bezuiniging op de AOW rijmt niet met dit uitgangspunt.

De beste manier om de overheidsfinanciën te verbeteren, is de arbeidsdeelname te verhogen van mensen die kunnen werken. De FNV wil langer doorwerken na het 65e jaar - op vrijwillige basis - mogelijk maken. Meer keuzevrijheid in de AOW speelt in op de verschillen in arbeidsverleden en gezondheid.

De FNV heeft betere alternatieven bedacht om de crisis te bezweren en om de economie te stimuleren. Uitgangspunt daarbij is steeds dat de zwaarste lasten niet door de zwakste schouders moeten worden gedragen.

Kijk op de website Crisis te Lijf welke alternatieven er zijn. Laat weten wat jouw beste keuze is en win een slagroomtaart!

Meer over de AOW-plannen >>
19-08-2009 | Meer over: aow