Gemeente Enkhuizen

Water met blauwalg: niet zwemmen, niet drinken!

Door het mooie weer neemt blauwalg in het water toe. Het hoogheemraadschap raadt mensen af om in dit water in te gaan of om ervan te drinken. Dit geldt overigens ook voor huisdieren en vee!

Blauwalg komt in de hele provincie voor. Er zit bijvoorbeeld veel blauwalg in het Noordhollands Kanaal, met name tussen Alkmaar en Den Helder. Die situatie geldt ook voor het boezemwateren. Maar ook in vaarten en plassen zit veel blauwalg. Blauwalg komt voornamelijk voor in oppervlaktewater in de hele provincie. Sommige soorten zijn giftig. De giftige stoffen komen vrij als blauwalgen afsterven en drijflagen vormen. Dit is met name het geval bij langdurig hogere temperaturen.

Let op:
Blauwalg leidt tot huid- en darmklachten en kan ook behoorlijk stinken. Tegen blauwalgen is niks te doen. Ze verdwijnen weer als het weer omslaat. Van de door de provincie erkende en gecontroleerde officiële zwemlocaties is een aantal door blauwalg niet-veilig verklaard. Het is - zeker met dit weer - niet verstandig om op andere plaatsen te zwemmen.

Voor het actuele blauwalgoverzicht verwijzen wij u graag naar de site www.noord-holland.nl (klik op de button veilig zwemmen) of u kunt bellen met de zwemtelefoon via (0800) - 99 86 734. Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl