Nederlandse consument koopt vaak 'foute' ananas
19/08/2009 14:14
ICCO
De meeste ananassen in Nederland zijn onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden geproduceerd. Dat zegt ontwikkelingsorganisatie ICCO in het rapport 'Arbeidsrechten in ananasteelt Costa Rica'. ICCO lanceert vandaag de campagne Aanpakken die Handel.
De verse ananassen in de meeste supermarkten komen uit Costa Rica. De productie van ananassen in Costa Rica is in de afgelopen jaren explosief toegenomen. De milieuproblemen en de uitbuiting van arbeiders in de ananassector is eveneens explosief gegroeid.
In Costa Rica werken zo'n 100.000 mensen in de ananassector. De ongeveer 25.000 landarbeiders moeten lange dagen werken voor weinig loon. Overwerk wordt niet uitbetaald. De arbeiders werken vaak zonder beschermende kleding met pesticiden en andere chemische middelen. Ook middelen die in Nederland of de EU al jaren verboden zijn. De gifstoffen zoals bromocil, endosulfan, paraquat en diuron komen terecht in grond- en drinkwater en vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Lid worden van een vakbond om voor hun rechten op te komen is meestal geen optie. De arbeiders lopen dan het risico ontslagen te worden of komen op een zwarte lijst te staan.
Tropisch fruit is voor Midden-Amerika een belangrijk exportproduct naar Europa. De Europese Unie onderhandelt met Midden-Amerika over nieuwe handelsverdragen tussen beide regio's. Europa probeert daarin verregaande markttoegang te krijgen. Bestaande voorwaarden over arbeidsrechten en mensenrechten staan onder druk. Het risico is dat door nieuwe handelsafspraken de concurrentie om prijs toeneemt, en daarmee de druk op arbeidsomstandigheden van werknemers in de fruitsector.
Nederland en de Europese Unie moeten zich hard maken voor bindende afspraken over arbeidsrechten en duurzaamheid, stelt ICCO. 'Handel is de motor van ontwikkeling. Maar dan moeten de mensen in de landen zelf daar wel profijt van hebben', stelt Mariken Gaanderse, die voor ICCO onderzoek deed in Costa Rica. 'Het is onbestaanbaar dat mensen in andere landen onder mensonterende omstandigheden moeten leven en werken, zodat wij een dubbeltje minder betalen voor onze ananas.'
Niet alleen Costa Rica is bekend om de slechte omstandigheden in de fruitsector. Ook in El Salvador wordt het recht op vorming van vakbonden met voeten getreden. In Guatemala worden vakbondsleiders van bananenplantages met de dood bedreigd en zelfs vermoord.
Consumenten wordt opgeroepen fairtrade gecertificeerde ananas te kopen of daar bij hun supermarkten om te vragen. Supermarkten moeten transparanter zijn over de herkomst van hun producten en hun invloed gebruiken om de grote fruitbedrijven te stimuleren de arbeidsomstandigheden te verbeteren, vindt ICCO.
Op de website www.fairtradeananas.nl kan de Nederlandse consument vanaf vandaag op ludieke wijze steun betuigen aan de ICCO-campagne. ICCO gebruikt de verzamelde Nederlandse steunbetuigingen om de situatie bij verantwoordelijke politici aan te kaarten.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.fairtradeananas.nl