ISSO

voor gebouwrriolering

Nieuwe regels voor gebouwriolering

Om u op de hoogte te brengen van de nieuwe regels voor gebouwriolering organiseert ISSO in oktober en november regionale instructiebijeenkomsten.
In 2008 is de nieuwe NTR 3216 Binnenriolering richtlijn voor ontwerp en uitvoering
verschenen. Kort daarvoor was de herziene NEN 3215 beschikbaar. Beide bevatten nieuwe voorschriften voor het ontwerpen van standleidingen, terugstuwbeveiligingen en gecombineerde leidingsystemen in vuilwaterafvoersystemen. Daarnaast zijn er ook nieuwe voorschriften voor hemelwaterafvoer opgenomen, zoals het UV-systemen, ontlastvoorzieningen en een eenvoudige testmethode van de dichtheid.

In NTR 3216 is dit verder uitgewerkt in praktische richtlijnen met voorbeelden. Daarnaast zijn in de NTR 3216 zaken opgenomen over het beperken van geluidshinder, brandvrije doorvoeren, warmteterugwinning uit douchewater, terreinriolering, noodafvoeren en kleine compacte pompinstallaties in woningen (broyeurs). Daarnaast wordt de procedure gelijkwaardigheid aan NEN 3215 toegelicht. Parallel is het programma SoundspotSim geactualiseerd. Met deze softwaretool kunt u het geluidsniveau buiten een leidingschacht met daarin een standleiding voorspellen.

Ook buiten het gebouw zijn er zaken gewijzigd. Dat heeft meer te maken met de nieuwe wet milieubeheer en wet op de waterhuishouding. De zorgplicht om binnen de perceelgrens zoveel mogelijk hemelwater te gebruiken, vast te houden en/of te infiltreren doet zijn intrede. Het ontwerp van de terreinriolering wordt steeds interessanter.

Inhoud van de instructie:

- Nieuwe lozingsvoorschriften

- Wat zijn de wijzigingen in NEN 3215 en NTR 3216
- Hoe ontwerp je de gebouwriolering (vuilwater- en hemelwaterafvoer)?
- Hoe ga je hinder van stromingsgeluid tegen?
- Welke brandveilige oplossingen zijn er bij wand- en vloerdoorvoeringen?

- Hoe selecteer je een afscheider?

- Hoe ontwerp je de buitenriolering?

- Hoe koppel je hemelwater af en hoe kun je het infiltreren?
- Hoe bepaal je de leidingdiameters?

- Praktijkvoorbeelden

Voor wie?

- Installateurs, projectleiders, technici, werkvoorbereiders en tekenaars die zich bezighouden met het ontwerpen en controleren van het ontwerp van binnen- en terreinriolering

- Aannemers, opzichters

- Toezichthouders van gemeenten en waterschappen
- Docenten installatietechniek

Uw investering
De deelnameprijs bedraagt 395,- (ex. BTW). Om deel te nemen aan de instructiebijeenkomst dient u in het bezit te zijn van de NTR 3216 Binnenriolering richtlijn voor ontwerp en uitvoering.

Locaties en data
Wij kiezen locaties verspreid over het land zodat wij zo dicht mogelijk in de buurt van uw vestigingsplaats komen. De instructie begint om 9.30 uur en eindigt om 16.30 uur. Voor een lunch wordt gezorgd. De data en locaties treft u aan op het aanmeldformulier.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Nadat wij uw aanmelding hebben ontvangen, ontvangt u een schriftelijke bevestiging, de routebeschrijving en de factuur.

In-company
ISSO kan deze instructiebijeenkomst ook in-company verzorgen tot een maximale groepsgrootte van 24 personen. U kunt daarvoor een offerte aanvragen bij Susanne Suvaal, s.suvaal(at)isso.nl

ISSO