Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil met nieuw voorstel oude 11 juli-eis opnieuw op tafel (19/08/09)

De N-VA legt een nieuw voorstel op tafel dat van 11 juli elk jaar een vrije dag maakt voor alle Vlamingen, zonder dat het bedrijfsleven op kosten wordt gejaagd. Kamerlid Ben Weyts amendeert daarvoor een oud VLD-voorstel. Weyts: Laat ons hopen dat we dit jaar de allerlaatste 11 juli oude stijl beleefden, en dat volgend jaar 11 juli een vrije dag is voor alle Vlamingen.

Al decennia vragen de Vlamingen dat 11 juli een officiële, betaalde feestdag zou worden voor alle Vlamingen. Alle Vlaamse partijen hebben daarover al dure eden gezworen. N-VA-Kamerlid Ben Weyts legt een nieuw consensusvoorstel op tafel dat hij ook graag door de nieuwe Vlaamse regering verdedigd zou zien op het Overlegcomité. In een eerste reactie liet alvast Vlaams minister Philippe Muyters weten het voorstel te steunen.

In het verleden werden reeds meerdere voorstellen ingediend. Meestal vervingen ze ofwel een bestaande feestdag ofwel voerden ze een bijkomende feestdag in. Dat laatste zien de werkgevers, gezien de bijkomende kost, niet helemaal zitten. Open VLD kwam daarom met een alternatief op de proppen. Wanneer een bestaande feestdag op een zondag valt, dan wordt die dag gecompenseerd door een vervangingsdag. De Open VLD stelde voor om die vervangingsdag voortaan verplicht op te nemen op 11 juli.

Weyts wijst er echter op dat niet elk jaar een officiële feestdag op een zondag valt. Gemiddeld twee maal per decennium valt er geen feestdag samen met een zondag. Vermits er dat jaar geen vervangingsdag is, is er ook geen vrije dag op 11 juli. Het is het een of het ander zegt Weyts Je kan toch niet spreken van een officiële feestdag wanneer de mensen het ene jaar wel vrijaf hebben en het andere jaar niet?. Hij bedacht een eenvoudige oplossing. Verhoog het aantal officiële feestdagen van 10 naar 11. Alle werknemers krijgen vrijaf op de feestdag van hun gemeenschap. In ruil wordt de eerste te vervangen feestdag niet gecompenseerd. Indien er dus geen feestdag zou samenvallen met een zondag, wordt de feestdag van de gemeenschap toch gegarandeerd. In dat jaar hebben we dus een bijkomende, elfde feestdag.

De kosten voor de werkgevers blijven beperkt en toch geniet iedereen elk jaar van een vrije dag op 11 juli. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de Franstaligen (27 september) en de Duitstaligen (15 november) op het feest van hun gemeenschap. Concreet wordt de feestdag vastgelegd naargelang de plaats van tewerkstelling zich bevindt op het grondgebied van het Nederlandse, Franse of Duitse taalgebied. In het tweetalig gebied Brussel wordt de feestdag vastgesteld op de feestdag van de Vlaamse of Franse gemeenschap naar keuze van de werknemer.

Prominente leden van werkgeversorganisaties reageren positief op het voorstel omdat de kosten voor de bedrijven beperkt blijven en eindelijk een jarendurende kwestie van de baan is zegt Weyts. Volgens hem gaat het om meer dan louter een symbolenkwestie. De feestdag van de gemeenschappen versterkt de samenhorigheid. Vandaag bestaat er nog steeds een discriminatie binnen elke gemeenschap, aangezien bvb. de Vlaamse ambtenaren wel een betaalde feestdag krijgen en andere werknemers vaak niet.

Het Kamerlid uit Halle-Vilvoorde wijst er op dat over het principe van een betaalde gemeenschapsfeestdag al een akkoord bestond tijdens de Hertoginnendal-onderhandelingen. Toen was het men het er over eens dat het in de federale logica evident is dat de gemeenschappen een eigen, erkende feestdag hebben. De Franstaligen moeten daarvoor gewoon maar eens kijken naar hun bondgenoten in Québec, dat een eigen betaalde feestdag heeft op 24 juni.

Auteur:
Kamerfractie
Ben Weyts, Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben weyts, Kamerlid
E-post: ben.weyts@n-va.be