Somalië: voedselvoorziening uitgesteld door bedreiging UNICEF 19 augustus 2009, New York, Verenigde Staten - Tonnen aan voedsel liggen op dit moment te wachten in Somalië, maar UNICEF heeft de verspreiding ervan voor onbepaalde tijd moeten uitstellen. De reden is het toenemende geweld tegen medewerkers van UNICEF en andere hulporganisaties. Meer dan 85.000 kinderen zijn de dupe van de escalerende problemen in het Afrikaanse land.

Een vrouw geeft een kind therapeutische voeding in het vluchtelingenkamp Jowhar, Somalië. Foto: UNICEF/Ysenburg

Een vrouw geeft een kind therapeutische voeding in het vluchtelingenkamp Jowhar, Somalië. Foto: UNICEF/Ysenburg

De gebieden waar op dit moment geen hulp kan worden verleend liggen in centraal- en Zuid-Somalië. "We hebben concrete toezeggingen nodig van de lokale autoriteiten dat de transporten veilig kunnen worden uitgevoerd zodat de hulpprogramma's kunnen doorgaan," zegt Rozanne Chorlton van UNICEF Somalië.

Voedsel en goederen wachten Het voedsel dat ligt te wachten is van essentieel belang voor de kinderen vanwege het feit dat velen van hen zwaar ondervoed zijn. Naast het voedsel is ook de levering van hulpgoederen tijdelijk stilgelegd. Meer dan 100.000 muskietennetten, essentieel in de strijd tegen malaria, kunnen niet worden verspreid.

Het land in de Hoorn van Afrika wordt al decennialang geteisterd door problemen. Dat het geweld zich nu ook steeds meer richt tegen hulporganisaties is relatief nieuw. Voorbeelden hiervan zijn de overval in mei op een gebouw van UNICEF waar voedsel lag opgeslagen, en de aanval op een opslagdepot van een andere hulporganisatie, afgelopen augustus.

Levens staan op het spel UNICEF coördineert de hulp van alle hulporganisaties aan 1,2 miljoen kinderen en 1,4 miljoen vrouwen in Somalië. De levens van deze kinderen en vrouwen staan op het spel als de hulp niet snel weer kan worden hervat. Rozanne Chorlton: "We hopen dan ook dat we zo snel mogelijk onze taken weer kunnen oppakken. Als dat niet snel gebeurt, zullen er zeker kinderen doodgaan."