Gemeenten positief over bewonersbudget
19/08/2009 10:28
Instituut voor Publiek en Politiek
Steeds meer gemeenten werken met het zogeheten bewonersbudget. Er bestaat grote tevredenheid bij gemeenten over dit beleidsinstrument. Het bewonersbud-get blijkt in gemeenten die het hebben veel populairder dan het formele burger-initiatief. Het aantal gemeenten dat het burgerinitiatief een nuttig instrument vindt, neemt de laatste jaren sterk af: van 87% in 2004 naar 64% in 2009.
Dit zijn de voornaamste conclusies uit een onderzoek naar ervaringen met het formele burgerinitiatief en het bewonersbudget; twee beleidsinstrumenten die zijn ontwikkeld om burgers de ruimte te geven zelf het initiatief te nemen. Het onderzoek 'Wipkippen, wisselgeld en wisselend succes' is uitgevoerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA). Evelien Tonkens, hoogleraar Actief Burgerschap bij de UvA, begeleidde het onderzoek vanuit de univer-siteit.
Het formele burgerinitiatief geeft burgers de mogelijkheid om een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te zetten. De raad moet zich er dan over uitspreken. Onder het bewonersbudget vallen allerlei 'geldpotjes', meestal voor de wijk, waarvoor bewoners initiatieven kunnen indienen. Per gemeente is geregeld wie over de budget-ten beslissen en om welke bedragen het kan gaan.
Hoewel de meeste gemeenten inmiddels een verordening of regeling burgerinitiatief hebben, wordt er weinig gebruik gemaakt van het instrument. Het merendeel van de gemeenten heeft nog niet één initiatief gehad sinds 1 januari 2008. Uit het onderzoek blijkt dat van alle ingediende initiatieven meer dan de helft niet wordt aangenomen. De belangrijkste reden dat gemeenteraden een initiatief afwijzen is dat het 'niet in gemeen-telijk beleid past'.
De gemeenten die mee hebben gewerkt (160 = 36%), zijn op basis van inwoneraantal en verdeling over provincies een redelijke weerspiegeling van alle gemeenten. Het onderzoek kan derhalve representatief genoemd worden.
Het onderzoek en de samenvatting is te downloaden op de website van het IPP: www.publiek-politiek.nl. Zie voor de leerstoel Actief Burgerschap van de UvA: www.actiefburgerschap.nl