Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

P+R garage Kralingse Zoom vordert

De realisatie van een Park and Ride garage (P+R) Kralingse Zoom met daarbij een aparte doelgroepenstrook komt dichterbij. Dit luidt tegelijk de startfase van het stedelijk project Brainpark Centrum in. Brainpark Centrum speelt in op de kansen en noodzaak om het gebied rondom metrostation Kralingse Zoom te vernieuwen en uit te breiden.

Op dit moment zijn er in het gebied ongeveer 730 P+R parkeerplaatsen, die gedurende de hele week voor een groot deel in gebruik zijn. De vraag naar dit soort parkeerfaciliteiten aan de rand van de stad zal de komende jaren nog flink toenemen. Door de bouw van de P+R garage aan de Kralingse Zoom zullen ca. 60 parkeerplaatsen verloren gaan. Maar met de P+R garage komen er ca. 860 parkeerplaatsen bij. Er zijn plannen om in een later stadium het bestaande parkeerterrein geheel te laten vervallen en de garage uit te breiden tot totaal 2.200 parkeerplaatsen.

Ten einde de Kralingse Zoom niet verder te belasten, maar juist te ontlasten krijgt de nieuwe garage een zogenaamde doelgroepenstrook. De P+R garage zal vanaf de afritten van de A16 direct bereikbaar zijn. Deze aparte ontsluitingsweg loopt evenwijdig aan de A16, tussen de Jacques Dutilhweg en de P+R garage. Via een viaduct gaan de autos over de metro direct de parkeergarage in. Via roltrappen kunnen de reizigers dan naar de perrons van de metro.

Door extra P+R parkeerplaatsen te realiseren wil de gemeente Rotterdam het gebruik van openbaar vervoer stimuleren. De bouw van de garage zal naar verwachting niet eerder plaatsvinden dan in het 1^e kwartaal van 2010.