Beste pizza krijgt een 7,6 in test Kampioen
Den Haag, 18 augustus 2009
De lekkerste pizza's eet je in Middelburg en Maastricht waar volgens de jury van de ANWB kampioen bij restaurants La Piccola Italia en Il Giardino della Mamma 'de bodem, kaas en saus afzonderlijk en in de juiste verhouding te proeven zijn'. Beide testwinnaars scoorden een 7,6. Veel van de onderzochte pizza's waren bedekt met te veel kaas, zodat de smaak van de bodem en de saus niet meer te onderscheiden was. Sommige pizza's waren zelfs voorzien van zogenoemde nepkaas.
De laagste score kreeg restaurant Italia uit Leeuwarden. Daar werd een 2,6 uitgedeeld. Dit produkt had te veel kaas en te veel saus en door de vele knoflook smaakte deze niet meer naar pizza. Bij een goede pizza Magherita kun je alle ingrediënten proeven.
De goedkoopste pizza kost ¤5 (Napoli Groningen). Voor de duurste ppizza bij restaurant Napoli in Rotterdam (geen familie) moest ¤10,,85 neergeteld.
Een testpanel van de Kampioen bezocht het afgelopen voorjaar 29 pizzeria's in heel Nederland en bestelde overal een pizza Margherita. Omdat het team anoniem moest opereren is gekozen voor pizzarestaurants met afhaalgelegenheid. Overal werden drie pizza's besteld. Eén werd ter plekke verorberd. De overige twee gingen met doos en al naar een laboratorium waar ze werden onderzocht op de aanwezigheid van namaakkaas. Dit is goedkoper en hierbij wordt melkvet vervangen door plantaardige oliën en en vetten.
Laboratoriumonderzoek wees uit dat zes van de 29 onderzochte pizza's in meer of mindere mate melkvreemd eiwit bevatte. Overigens vond het testpanel dat wie een pizza bestelt echte kaas mag verwachten.
Persdienst ANWB
Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB