Politiebond ACP

Actueel vakbondsnieuws politie

18 augustus 2009

ACP wil aanvulling op A-onderzoeken


De AIVD voert veiligheidsonderzoeken uit naar politiemensen die een vertrouwensfunctie bij de politie willen bekleden. De ACP wil een aanvulling op de huidige procedure rond A-onderzoeken. Voor de bespreking hiervan is een format naar de minister van Binnenlandse Zaken (BZK) gestuurd.

Voor sommige (vertrouwens)functies bij de politie word je onderworpen aan een veiligheidsonderzoek door de AIVD.

In het Politiebericht van augustus stond een artikel over de "ins en outs van A-onderzoeken", uitgevoerd door de AIVD. De ACP is enige tijd geleden door de AIVD uitgenodigd voor een bijeenkomst waar inzicht werd gegeven over de wijze waarop de AIVD deze onderzoeken verricht.
Los van deze procedure is de ACP van mening dat de politie als "werkgever" meer kan doen om collega's die een A-functie (gaan) vervullen meer en beter te informeren. Ook is de ACP van mening dat de werkgever in het HRM-beleid meer rekening dient te houden met de gevolgen van een A-onderzoek. De ACP heeft om die reden een voorstel aan de Minister van BZK gestuurd om te bespreken in het landelijk overleg (CGOP).

In het voorstel staan nieuwe of aanvullende punten op de huidige procedure van A-onderzoeken:

1. Informatie voorziening bij indiensttreding
In de sollicitatieprocedure bij de politie dient standaard opgenomen te worden dat het mogelijk is dat iemand in zijn/haar loopbaan een functie gaat vervullen die een "Verklaring van geen bezwaar" (VGB) vereist. Dit kan gaan om algemene informatie over het A- onderzoek en de globale werkwijze.

2. Informatie voorziening gekoppeld aan vacature c.q. bij sollicitatie naar A-functie
Bij functies waarvoor een A-onderzoek is vereist dient deze vereiste in de toekomst opgenomen te worden in de vacaturestelling. Tevens wordt ongevraagd informatie gegeven over de A-procedure. Het gaat dan o.a. over de procedure, werkwijze, uitvoering, termijn van onderzoek, betrokkenheid partner, derden, etc. Ook dient de AIVD duidelijk te maken op welke wijze zij informatie verzamelt en welke bevoegdheden zij daarvoor heeft.

3. Loopbaan gevolgen niet afgeven VGB
Het niet afgeven van de "Verklaring van geen bezwaar" (VGB) kent globaal 2 weigeringsgronden. De eerste is het ontbreken van "voldoende waarborgen". De tweede weigeringsgrond betreft het feit dat er sprake is van "onvoldoende gegevens" om tot het afgeven van een VGB over te gaan. In beide gevallen zal voor de ambtenaar een passende functie gevonden moeten worden waaraan geen A-onderzoek is verbonden. Hierover dienen beleidsmatig eenduidige afspraken gemaakt te worden.

4. Tewerkstelling c.q. plaatsing A-functie voor afronding A-onderzoek In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat medewerkers reeds te werk werden gesteld op de A-functie voor afronding van het A-onderzoek. Dit heeft in een aantal gevallen geleid tot ingrijpende gevolgen voor de ambtenaar en werkgever indien bleek dat de "Verklaring van geen bezwaar" (VGB) niet werd afgegeven. Dit is een onwenselijke situatie voor zowel de ambtenaar als de werkgever. De ACP is van mening dat deze werkwijze niet gewenst is en wil daarover landelijk een afspraak maken in het overleg met de Minister van BZK.

5. Bezwaar- en beroepsprocedures
De ambtenaar die onderworpen wordt aan een A-onderzoek dient voorafgaande aan de procedure geïnformeerd te worden over de bezwaar- en beroepsmogelijkheden die aan de procedure verbonden zijn.

6. Rol korpsbeheerder
De korpsbeheerder heeft in deze procedure een bijzondere rol/positie. Naast de formele werkgevers verantwoordelijkheid naar de korpschef past wat ons betreft bijzondere aandacht voor deze procedures. Het gaat dan enerzijds om de te nemen formele besluiten jegens de ambtenaar en anderzijds om de gevolgen bij het niet afgeven van de "Verklaring van geen bezwaar" (VGB). De korpsbeheerder dient inzicht te hebben in zijn/haar rol, verantwoordelijkheden en bevoegdheden in deze procedure. Er dient op landelijk niveau vastgesteld te worden op welke wijze de korpsbeheerder op een adequate wijze invulling aan deze rol dient te geven.

7. Lijst functies gewijzigd
Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) wordt periodiek een lijst met A-functie voor de politie vastgesteld. De ACP is van mening dat, gezien de impact die een dergelijk onderzoek heeft, het aantal aan te wijzen A-functie zo klein mogelijk moet zijn.

Tot slot wil de ACP in dit kader ook met de Minister van BZK overleg over de "Wet verruiming screening" . Het gaat dan met name om de gevolgen voor de privacy en rechtspositie van politiemensen. De verdere internationalisering van de arbeidsmarkt, diversiteit van het personeelsbestand ondervinden gevolgen van deze procedures.

Over de uitkomsten/resultaten houden we je uiteraard op de hoogte.
---