Rathenau Instituut


Goed management leidt tot beter onderzoek

Persbericht: Goed management leidt tot beter onderzoek

Den Haag, 18 augustus

Excellente onderzoeksgroepen hebben veelzijdige leiders die met beide benen in het onderzoek staan. Ook blijkt dat topgroepen hun onderzoek vaker presenteren aan niet-wetenschappers. Dat vonden onderzoekers van het Rathenau Instituut in een studie onder 188 biomedische onderzoeksgroepen. Het instituut wilde weten of de kwaliteit van management en leiderschap van invloed is op de prestaties van onderzoeksgroepen, kennis die kan worden gebruikt voor het verbeteren van het onderzoek in Nederland.

Topgroepen hebben veelzijdige leiders

De betere onderzoeksleiders hebben vier onderscheidende kenmerken. Zij besteden meer dan andere leiders tijd aan onderzoek en ze besteden in het algemeen minder tijd aan onderwijs. De rest van hun werktijd verdelen zij gelijkmatiger over de andere taken: het begeleiden van promovendi en managementtaken. Verder baseren de betere onderzoeksleiders hun keuze van nieuwe onderzoeksonderwerpen op een bredere set aan overwegingen. Hoe zij geld binnenhalen, is ook anders: ze weten meer verschillende bronnen aan te boren.

Meer aandacht voor maatschappelijk nut

Onderzoeksgroepen die excellent presteren, blijken ook vaker naar buiten te treden met de resultaten van hun onderzoek. Ze houden bijvoorbeeld presentaties voor een niet-wetenschappelijk publiek en geven trainingen aan professionals in de zorg. Ze treden ook vaker op in de media. Maatschappelijke activiteiten staan de wetenschappelijke kwaliteit van onderzoek dus niet in de weg - maar gaan ook niet automatisch samen.

Kwaliteit onderzoek stimuleren

De uitkomsten van het onderzoek van het Rathenau Instituut bieden mogelijkheden om de kwaliteit van de onderzoekspraktijk te bevorderen. Het geeft onderzoeksleiders, bestuurders en beleidsmakers praktische handvatten om onderzoeksgroepen optimaal te laten functioneren en presteren. Ook zijn de resultaten bruikbaar in opleidingen en in managementtrainingen voor onderzoeksleiders.

Onderzoeksmethode

De onderzoekers van het Rathenau Instituut hebben 188 biomedische onderzoeksgroepen in Nederland onderzocht, waarvan 22 excellent presteren. Binnen die laatste groep is gekeken hoe zij zich van de anderen onderscheiden op het gebied van management en organisatie van hun groepen.

Over het Rathenau Instituut

Het Rathenau Instituut laat de invloed van wetenschap en technologie op ons dagelijks leven zien en brengt de dynamiek ervan in kaart; door onafhankelijk onderzoek en debat. Het Rathenau Instituut is onafhankelijk en bestudeert vanuit een publieke invalshoek de effecten van wetenschap en technologie op de samenleving. Sinds 1986 bestudeert het vanuit een publieke invalshoek de effecten van wetenschap en technologie op de samenleving (Technology Assessment).

Sinds 2004 onderzoekt het instituut ook hoe het wetenschapsstelsel functioneert en hoe dit reageert op wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Deze taak heet Science System Assessment. In dat kader is dit onderzoek naar het management en de prestaties van onderzoeksgroepen gedaan.

Meer informatie

Met vragen kunt u zich wenden tot persvoorlichter Janneke Visser, 070-342 1536 en j.visser@rathenau.nl

Van der Weijden, Inge, Maaike Verbree, Robert Braam en Peter van den Besselaar, Management en prestaties van onderzoeksgroepen, Den Haag, Rathenau Instituut, Science System Assessment rapport 0913.

Van der Weijden, Inge, Maaike Verbree, Robert Braam en Peter van den Besselaar, Management en prestaties van onderzoeksgroepen - samenvatting van de bevindingen, Den Haag, Rathenau Instituut, Science System Assessment rapport 0913a.

U kunt beide publicaties ook downloaden van www.rathenau.nl of gratis bestellen via bestellingen@rathenau.nl.