Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 120 / 18 augustus 2009

Hoogleraarbenoemingen

In de zomerperiode zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen de volgende hoogleraren benoemd:

Jaap van der Meere adjunct-hoogleraar Bio- en Neuropsychologie van de Ontwikkelingsstoornissen

Jaap van der Meere is benoemd tot adjunct-hoogleraar Bio- en Neuropsychologie van de Ontwikkelingsstoornissen bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Van der Meere is een expert op het gebied van ADHD, Conduct Disorder en Autismespectrumstoornissen. Jaap van der Meere (1953) studeerde experimentele psychologie (psychofysiologie) in Groningen en promoveerde in 1988 aan de RUG op het proefschrift 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder: a misconception'. Hij bleef daarna als onderzoeker aan de RUG verbonden, eerst als fellow van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen en sinds 1993 als onderzoeker en hoofddocent. Sinds 1999 is hij gasthoogleraar bij de Universiteit van Gent. Hij is eindredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift Autisme: theorie en praktijk.

Linda Steg adjunct-hoogleraar Omgevingspsychologie

Linda Steg is benoemd tot adjunct-hoogleraar Omgevingspsychologie bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Steg werkt sinds 2003 als docent en onderzoeker bij de afdeling Psychologie van de RUG. De nieuwe leerstoel behelst het bestuderen van de interactie tussen mens en omgeving: hoe beïnvloedt de omgeving het gedrag en welzijn van mensen, hoe beïnvloedt de mens de kwaliteit van de natuur en het milieu, en hoe kan milieuvriendelijk gedrag worden bevorderd? Stegs onderzoek richt zich ondermeer op het verklaren van huishoudelijk energiegebruik en het stimuleren van energiebesparing middels gedragsverandering, de acceptatie van milieubeleid en de effecten van beleid en omgevingscondities op het welzijn. Linda Steg (1965) studeerde andragogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 1995 werkte ze parttime als onderzoeker bij de afdeling Sociale Psychologie van de RUG en het Sociaal Cultureel Planbureau in Den Haag. In 1996 promoveerde ze aan de RUG op het proefschrift 'Gedragsverandering ter vermindering van het autogebruik'. In 2003 ging ze fulltime werken bij de RUG.

Niels Taatgen hoogleraar Cognitive Modelling

Niels Taatgen is benoemd tot hoogleraar Cognitive Modelling bij het Research Institute for Artificial Intelligence and Cognitive Engineering (ALICE) van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De leerstoel richt zich op het bouwen van theorieën over menselijk denken met behulp van computersimulatie en experimenteel onderzoek. Taatgens belangrijkste projecten richten zich op het leren van complexe vaardigheden, de waarneming van tijd, de invloed van de omgeving op gedrag, maar met name ook op multitasking, een onderwerp dat momenteel sterk in de belangstelling staat. In tegenstelling tot de momenteel gangbare opvatting dat mensen slecht zijn in multitasking, is hij van mening dat mensen juist heel goed zijn in multitasking, en dat problemen juist toe te schrijven zijn aan het feit dat mensen minder goed zijn in het doen van een enkele taak. Samen met prof. Dario Salvucci (Drexel University in Philadelphia) werkt hij aan een boek met de titel "The Multitasking Mind", dat volgend jaar zal verschijnen. Taatgen (1964) studeerde informatica en psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1999 op het proefschrift 'Learning without limits' in de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Ook daarna bleef hij als universitair docent verbonden aan de RUG bij de afdeling Cognitiewetenschappen, later Kunstmatige Intelligentie. Daarna werkte hij gedeeltelijk bij de Carnegie Mellon universiteit in Pittsburgh, VS en aan de RUG.

René Torenvlied bijzonder hoogleraar Sociologie

René Torenvlied is aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociologie i.h.b. Modellering van Besluitvorming en Beleidsimplementatie, vanwege de James Coleman Association. De bijzondere leerstoel wordt gefinancierd vanuit de vakgroep Sociologie van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. De leerstoel richt zich op het geven van onderwijs en het doen van onderzoek naar complexe processen van besluitvorming en beleidsimplementatie. Daarnaast richt de leerstoel zich op onderzoek naar publiek management en prestaties van de publieke sector. Torenvlied zal tevens een belangrijke rol gaan spelen bij de verdere ontwikkeling van instrumenten voor strategische advisering door DECIDE bv; het aan de vakgroep gelieerde onderzoeks- en consultancybureau. René Torenvlied (Alkmaar, 1968) studeerde politieke wetenschappen (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1996 (eveneens cum laude) aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift 'Besluiten in Uitvoering'. Zijn nationale en internationale wetenschappelijke publicaties zijn van uitstekende kwaliteit. Door hem binnengehaalde onderzoeksgelden, waaronder een VIDI-stipendium en een High Potential aanvraag bij de Universiteit Utrecht getuigen verder van zijn onderzoekskwaliteiten, terwijl daarnaast ook zijn onderwijs is bekroond.

Barbara Wisse adjunct-hoogleraar Sociale beïnvloeding in organisaties

Barbara Wisse is bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen benoemd tot adjunct-hoogleraar Sociale beïnvloeding in organisaties. De leerstoel is ondergebracht bij de basiseenheid Organisatiepsychologie van de afdeling Psychologie. Haar onderzoek, ondergebracht binnen het programma Interpersoonlijk gedrag, richt zich op sociale beïnvloeding van mensen in organisaties, waarbij onderwerpen als macht, leiderschap, emotie en verandering centraal staan. Barbara Wisse (1968) studeerde psychologie in Groningen en promoveerde in 1999 in Leiden op het proefschrift Determinants of the use of hard and soft influence tactics. Voor haar aanstelling in Groningen werkte ze als universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit. Daarnaast is ze freelance trainer en consultant.

Pieter Dijkstra hoogleraar Revalidatiegeneeskunde

Dr. P.U. Dijkstra is benoemd tot hoogleraar in de Revalidatiegeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij werkt bij de afdeling Revalidatie en de afdeling Kaakchirurgie van het UMCG. Hij richt zich in zijn onderzoek vooral op amputatie en protheses van het been, arm- en handaandoeningen, aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat en de gevolgen van de behandeling van hoofd-hals oncologie. Pieter Dijkstra (1955) studeerde fysiotherapie in Groningen, manuele therapie in Eindhoven en klinische epidemiologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1993 tot doctor in de Medische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 1978 is hij werkzaam als fysiotherapeut in het UMCG. Sinds 1996 werkt hij als onderzoeker bij de afdeling Revalidatie en de afdeling Kaakchirurgie.

Ton Lisman adjunct-hoogleraar Experimentele chirurgie

Dr. J.A.Lisman is benoemd tot adjunct-hoogleraar in de Experimentele Chirurgie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij werkt bij het Chirurgisch Onderzoekslaboratorium bij de afdeling Chirurgie van het UMCG. Hij richt zich in zijn onderzoek vooral op fundamentele en klinische vraagstellingen rondom trombose en hemostase en op de rol van het bloedstollingssysteem bij leverziektes. Ton Lisman (1976) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 2002 tot doctor in de Medische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte hij als onderzoeker in het UMC Utrecht en sinds 2007 in het UMCG.

Rainer Breitling adjunct-hoogleraar Computational Systems Biology

Rainer Breitling is benoemd tot adjunct-hoogleraar Computational Systems Biology bij het Groningen Biomolecular and Biotechnology Institute van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Hij gaat onderwijs geven en onderzoek doen op het gebied van de integratie van de systeembiologie en de bio-informatica. Breitling studeerde biochemie aan de universiteit van Hannover (D) en promoveerde in 2001 aan de Technische Universiteit München (summa cum laude). Daarna werd hij onderzoeker bij de universiteiten van San Diego (VS) en Glasgow (UK). In 2005 kwam hij als docent en onderzoeker werken bij het Groningen Bioinformatics Centre van de Rijksuniversiteit Groningen.