Jeugd&Gezin: "Wegdrukeffect bedreigt laagopgeleide jongeren"
"Wegdrukeffect bedreigt laagopgeleide jongeren"
Dinsdag 18 augustus 2009, nummer 48
Veel jongeren (58%) verwachten dat leeftijdgenoten met weinig of geen opleiding de komende tijd geen kans maken op werk, omdat laaggekwalificeerde banen ingenomen zullen worden door beter opgeleide jongeren. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) onder jongeren van 15 tot en met 22 jaar.
De vrees dat laagopgeleide jongeren worden weggedrukt op de arbeidsmarkt leeft vooral onder middelbare scholieren en laagopgeleide jongeren zelf. Hoger opgeleide jongeren denken vaker dat er altijd vraag blijft naar laaggekwalificeerde arbeidskrachten. Tweederde van de jongeren gaat er sowieso van uit dat door de huidige economische omstandigheden er minder banen voor jongeren beschikbaar zijn en komen.
In een reactie stelt minister Rouvoet dat het kabinet zich bewust is van de precaire positie van extra kwetsbare jongeren in tijden van crisis. Jaarlijks gaat het in deze categorie om ongeveer 30.000 nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Rouvoet: "In het Actieplan Jeugdwerkloosheid zit 40 miljoen euro vanuit Jeugd en Gezin speciaal gericht op deze groep jongeren, die vaak een achtergrond in de jeugdzorg hebben. Daarnaast móet in de regionale convenanten, waarin het Actieplan verder wordt uitgewerkt, helder staan wat partijen specifiek voor de extra kwetsbare jongeren doen. Dit is een harde voorwaarde om er geld aan te geven. We zetten uiteraard stevig in op schoolverlaters die geen baan kunnen vinden en op jongeren die hun baan verliezen. Maar met alleen 'quick wins' richting relatief gemakkelijk bemiddelbare jongeren nemen we geen genoegen."
Het onderzoek van het programmaministerie Jeugd en Gezin is een vervolg op een vergelijkbare peiling in maart van dit jaar. Andere uitkomsten over de vraag hoe jongeren de crisis beleven, zijn:
â- Jongeren zijn iets optimistischer over de ernst van de crisis dan een half jaar geleden. Zeer weinig jongeren (5%) denken echter dat de economie nog dit jaar aantrekt.
â- Het aantal jongeren dat zegt zelf door de economische crisis getroffen te worden, is licht toegenomen tot 43%. Toch zegt nog steeds 57% van de jongeren dat de crisis aan hen voorbij gaat.
â- Bijna drie op de tien jongeren (28%) ziet meer dan voorheen dat leeftijdgenoten hun baan kwijtraken, of dat het niet lukt een baan te vinden. Ruim de helft van de jongeren (53%) merkt hier nog niets van.
â- Bijna 80% van de geslaagde jongeren geeft aan verder te gaan leren of studeren.
â- Vergeleken met een half jaar geleden zijn jongeren een stuk somberder geworden over de vraag of ze een baan kunnen vinden die aansluit bij hun opleidingsniveau en opleidingsrichting.
â- Opvallend is dat meisjes pessimistischer zijn dan jongens. Volgens meisjes is de crisis ernstiger dan volgens jongens. Meisjes denken ook dat het aantrekken van de economie langer op zich laat wachten. Verder zeggen meisjes vaker dan jongens dat zij minder geld zijn gaan uitgeven als gevolg van de crisis. Ook zijn meisjes vaker bereid een stapje terug te doen in hun eisen/wensenpakket voor een baan dan jongens.
Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel. De doelpopulatie is Nederlandse jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 22 jaar. De steekproef is representatief op basis van geslacht en leeftijd. Representativiteit is verkregen door middel van stratificatie van de steekproef (vooraf). Als referentiebestand voor het onderzoek in Nederland is gebruik gemaakt van de Gouden Standaard, ontwikkeld door de MOA en het CBS.
---
Noot voor redacties (