KNHS


Kampioenschap voor vijfjarige eventingpaarden op KNHS-centrum

15 mei 2009

Tim Lips - Oncarlos

ERMELO (KNHS) In augustus vindt op het KNHS-centrum het eerste kampioenschap voor vijfjarige eventing paarden plaats. Na enkele jaren de eventingsport gepromoot te hebben op de KWPN Paardendagen, hebben bondscoach eventing Martin Lips, hoofd sportontwikkeling KNHS Gert Naber, journalist/fotograaf Jacob Melissen en KWPN-directeur Johan Knaap vorige jaar in Boekelo de koppen bij elkaar gestoken met als resultaat dat er dit jaar op de Paardendagen (17 t/m 21 augustus 2009) naast een kampioenschap voor jonge spring- en dressuurpaarden nu ook een kampioenschap voor jonge eventingpaarden is.

Het Nederlandse paard maakt ook in de eventingsport een opmars met als koploper Oncarlos (v: Faram mv: Oldenburg) van Tim Lips die met een vijftiende plaats op de Olympische Spelen en onlangs op de viersterren wedstrijd in Kentucky met een negende plaats erg goed presteert.

Voor het eerste jaar is gekozen voor vijfjarige paarden. Deze moeten een dressuurtest afleggen, zoals deze ook gevraagd wordt bij de vierjarige dressuurpaarden. Vervolgens moet er een springparcours op B-L niveau en een terreinproef (niveau B-L) afgelegd worden, waarbij de kwaliteit van de galop en de aanleg om natuurlijke hindernissen te overwinnen belangrijke beoordelingscriteria zijn.

Het kampioenschap staat open voor Nederlandse paarden en de combinatie moet L-springen of L-eventing startgerechtigd zijn. Bij een te grote deelname is het mogelijk dat er een selectiemoment wordt gehouden voorafgaand aan het kampioenschap.

Het complete vraagprogramma en de exacte voorwaarden zijn vanaf 1 juni te vinden op de site van de KNHS en het KWPN. Hier is tevens vanaf 1 juni een inschrijfformulier te downloaden.