Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

8 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200805275/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 19 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering handhavend op te treden tegen goederenvervoer op spoorlijn) Uitspraak over de weigering door de minister van VROM om maatregelen te treffen tegen het goederenvervoer op de spoorlijn Den Bosch-Nijmegen. Een inwoner van Oss had om maatregelen verzocht. Volgens de man is het goederenvervoer toegenomen en had Prorail dit aan de minister moeten melden. Ook had er een nieuw akoestisch onderzoek moeten worden gedaan. De minister heeft geweigerd maatregelen te treffen, omdat het goederenvervoer op deze spoorlijn al in 2012 zal afnemen vanwege ingebruikname van de Betuweroute. De man is het niet eens met de weigering en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 23 april jl. op zitting behandeld.
2. 200806392/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 19 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor nertsenhouderij in Dreumel) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van West Maas en Waal heeft verleend voor een nertsenhouderij aan de Ruivertweg in Dreumel. De vergunning maakt het mogelijk 5.999 in plaats van 1.500 nertsen te houden. Een aantal omwonenden is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat er meer nertsen zullen worden gehouden dan de vergunning toestaat. Verder zijn zij bang voor onaanvaardbare stankoverlast vanwege de afstand tot hun woningen. Bovendien vrezen ze geluidsoverlast te ondervinden. Ten slotte vinden de omwonenden dat de stallen niet volgens de zogenoemde 'beste beschikbare technieken' zijn gebouwd, zodat een lagere uitstoot van stank mogelijk is. De zaak is op 8 juni jl. op zitting behandeld.
3. 200806666/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 19 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Centrum Groesbeek Dorp' van de gemeente Groesbeek) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Centrum Groesbeek Dorp' van de gemeente Groesbeek. De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek is het niet eens met het bestemmingsplan en is tegen de goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de werkgroep maakt het bestemmingsplan door middel van zogenoemde wijzigingsbevoegdheden ingrijpende bouwplannen in het centrum mogelijk. Zo zou het plan onder meer voorzien in grootschalige bebouwing op het Zoma-terrein aan de Spoorlaan en op het voormalige TPG-terrein op de hoek van de Kerkstraat en de Houtlaan. De werkgroep is het hier niet mee eens. Ook vindt de werkgroep dat het plan het groene karakter van het dorp onvoldoende beschermt. De zaak is op 3 juli jl. op zitting behandeld.
4. 200808669/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 19 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 3 - Eerste aanleg - Subsidieregelingen
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor uitbreiding Hoeve Boschoord in Oosterstreek) Uitspraak over de vergunning die het College bouw zorginstellingen heeft verleend voor de uitbreiding van Hoeve Boschoord in Oosterstreek met 12 zogenoemde SGLVG verblijven (Sterk Gedragsgestoorde Licht Verstandelijk Gehandicapten). Het gaat om een vergunning waarin de oppervlakte van de nieuwbouw is bepaald en de daarvoor toegekende vergoeding. De zorginstelling is het niet eens met de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zorginstelling vindt dat het college een net zo grote oppervlakte had moeten vergunnen als zij heeft aangevraagd, omdat rekening moet worden gehouden met de bijzondere doelgroep in de zorginstelling. Bovendien had het college een hogere vergoeding moeten geven voor onder meer de inrichting van het terrein. De zaak is op 16 juni jl. op zitting behandeld.
5. 200808810/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 19 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor werkzaamheden in en bij Dwingelderveld) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de Vereniging Natuurmonumenten. Het gaat om een vergunning voor het afgraven van teelaarde tot aan de zandondergrond om daarmee laagtes te creëren in en bij het Dwingelderveld. Verder worden delen van het beschermde natuurgebied opgehoogd om akkers te accentueren. Ook wordt een watergang omgelegd. Een inwoner van Ruinen is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest voor wateroverlast en voor aantasting van het uitzicht vanuit zijn woning. De zaak is op 13 juli jl. op zitting behandeld.
6. 200900191/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 19 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Flora- en Faunawet
inhoudsindicatie:

(Weigering schadevergoeding door Faunafonds voor schade aan blauwe bessen) Uitspraak over de weigering door het bestuur van het Faunafonds om een tegemoetkoming te verlenen aan een kwekerij uit Kaatsheuvel voor de schade die spreeuwen hebben aangericht aan blauwe bessen op een perceel in die gemeente. Het Faunafonds vindt dat de kwekerij maatregelen had moeten treffen om te voorkomen dat de bessen zouden worden opgegeten. Volgens het Faunafonds had de kwekerij moeten weten dat bessen populaire vruchten zijn voor vogels. Daarom had zij netten over de boomgaard moeten spannen, aldus het fonds. De kwekerij is het hier niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt het niet redelijk dat het Faunafonds schade aan blauwe bessen door spreeuwen niet vergoedt. De kwekerij heeft namelijk al het mogelijke gedaan om schade te voorkomen, maar het gebruik van netten is onmogelijk omdat hun boomgaard daarvoor te groot is. De rechtbank in Breda heeft in december 2008 een eerder beroep van de kwekerij ongegrond verklaard. De zaak is op 30 juli jl. op zitting behandeld.
7. 200900476/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 19 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Weigering evenementenvergunningen voor Gay Pride 2007) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om evenementenvergunningen te verlenen aan de Stichting Gay Business Amsterdam voor het organiseren van diverse activiteiten, waaronder de grachtenparade, tijdens de Gay Pride in Amsterdam in augustus 2007. De Gay Pride vindt in heel Amsterdam plaats. De burgemeester heeft de vergunningen aan andere organisaties verleend. De stichting vindt dat de burgemeester aan haar de vergunningen had moeten verlenen, omdat zij in het verleden de Gay Pride organiseerde. De stichting heeft tegen de weigering door de burgemeester beroep ingesteld bij de rechtbank van Amsterdam. De rechtbank heeft dit beroep in december 2008 vanwege de schijn van vooringenomenheid bij de burgemeester gegrond verklaard, maar omdat niet was gebleken dat de burgemeester daadwerkelijk vooringenomen was, heeft de rechtbank de rechtsgevolgen van het besluit van de burgemeester in stand gelaten. Tegen deze uitspraak is de stichting in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de burgemeester wél vooringenomen was, onder meer omdat hij als voorzitter van de Stichting Amsterdam Partners één van die andere organisaties heeft geadviseerd bij het aanvragen van de evenementenvergunningen. De zaak is op 6 augustus jl. op zitting behandeld.
8. 200900848/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 19 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Grinsel-Triestpad' van de gemeente Sint-Michielsgestel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Grinsel-Triestpad' van de gemeente Sint-Michielsgestel. Het plan maakt de bouw mogelijk van ongeveer 50 woningen voor starters, appartementen voor jonge bewoners met een zorgvraag en vrijstaande en half-vrijstaande woningen. De woningen zijn voorzien op een terrein dat deels braak ligt en deels nog agrarische grond is binnen de bebouwde kom van Den Dungen. De Vereniging tot Behoud van het Groene Hart van Brabant heeft tegen het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar had het provinciebestuur meer rekening moeten houden met de historische, stedenbouwkundige en geografische betekenis van het gebied. Het plan maakt namelijk de bouw van woningen mogelijk op de laatste restanten van de donk (een hoger gelegen akker) en aan de historische weg het Grinsel. Verder tast het plan volgens de vereniging onder meer het foerageergebied van de steenuil aan. De zaak is op 13 juli jl. op zitting behandeld. pagina: 1