Ingezonden persbericht
Persinformatie
17 augustus 2009
Zin en onzin over voedingswaardeclaims en keurmerken
Nieuw boek over E-nummers en etiketten
Het onderwerp 'E-nummers' staat in de top 5 van meest gestelde vragen aan het Voedingscentrum. Consumenten willen bijvoorbeeld weten welke E-nummers van dierlijke oorsprong zijn en in welke producten toevoegingen, zoals glutamaat (E620) zitten. Ook roepen keurmerken en claims op verpakkingen vaak vragen op. Het Voedingscentrum brengt daarom een nieuw boek uit: 'Weet wat je eet, alles over E-nummers en etiketten'.
De verpakking van producten staat vaak vol met cijfers, moeilijke taal en reclameteksten. Iedereen kent de claims wel waarmee fabrikanten hun producten aanprijzen: 'goed voor je hart', of 'voor een stralende huid'. Wat is nu wel en wat niet gezond? Met andere woorden: wat zijn echte claims en wat zijn onzinbeweringen? Het boek geeft daar duidelijkheid over, net als over veelgebruikte keurmerken, waarschuwingen en de betekenis van vermeldingen op het etiket, zoals 'verpakt onder beschermende atmosfeer'.
Vragen over E-nummers
Over E-nummers krijgt het Voedingscentrum bijna dagelijks vragen. Waar zitten E-nummers in en zijn deze toevoegingen schadelijk? In 'Weet wat je eet' lees je hoe veilig stoffen als aspartaam en cyclamaat zijn. Ook het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige kleur- en smaakstoffen wordt uitgelegd. Het boek bevat de volledige E-nummerlijst. Daarin is te zien welke toevoegingen in eten en drinken zitten en welk E-nummer bij welke stof hoort. 'Weet wat je eet' is het ideale naslagwerk voor in de supermarkt of in de keuken.
Consumenten kunnen het boek 'Weet wat je eet, alles over E-nummers en etiketten' bestellen voor 7, 95 euro in de webshop van het Voedingscentrum.
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Gezond, lekker en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.