Ingezonden persbericht
persbericht
augustus 2009
Ruim de helft van 50-Plussers wil meer 'apartheid'
Er komen steeds meer aparte diensten voor senioren en meer dan de helft van de ouderen (58%) juicht deze ontwikkeling van harte toe. Ze geven de voorkeur aan een eigen sportschool, websites, cursussen en reizen. Plus Magazine deed hiernaar onderzoek en de resultaten zijn te zien in het septembernummer, dat donderdag 20 augustus verschijnt.
Uit het unieke onderzoek onder 1000 50-plussers blijkt dat senioren aparte en exclusieve voorzieningen voor hen alleen als een normale ontwikkeling zien. Jongeren bepalen snel de sfeer en daar hebben ze niet altijd zin in.
Eigen bonden staan bovenaan in het rijtje, gevolgd door sportscholen, het senioren-uur in het zwembad, cursussen, reizen en andere activiteiten. Maar er zijn wel grenzen aan de gewenste apartheid. Een supermarkt voor senioren, zoals in Japan en Oostenrijk wel bestaat, is hier een stap te ver. Slechts 1% van de ondervraagden voelt daar wat voor.
Het meest enthousiast zijn de ouderen over de 65-plus korting. Negen van de tien ondervraagden vindt dat die moet blijven. Zij zien de kaart als een manier om ouderen met een smalle beurs te helpen, het bevordert de participatie en het is een bevestiging van hun aparte positie in de samenleving.
Ruim één op de drie ouderen (36%) zit overigens níet te wachten op meer apartheid. Zij vinden het normaal dat verschillende generaties met elkaar omgaan en zijn van mening dat het contact met jongeren hen jong houdt.
Deskundigen hebben overigens bedenkingen bij het nóg meer scheiden van oud en jong. Pearl Dykstra, onderzoekster van het demografisch instituut NIDI: "Er zijn al behoorlijk wat barrières voor generaties om elkaar te ontmoeten. Ze trekken apart van elkaar op als ze wonen, recreëren, uitgaan, naar school gaan, enzovoorts. Zelfs op het werk is het lastig, vanwege wederzijdse vooroordelen. Dus blijft alleen de familie over voor echte interactie". Dykstra is bang dat door meer apartheid de vooroordelen over en weer toenemen. Bovendien missen jongeren zo een hoop ervaring en lopen ouderen het risico te vereenzamen.