'Lightning' Bolt slaat opnieuw toe tijdens het 12e WK Atletiek van de IAAF in Berlijn, en breekt daarbij zijn eigen wereldrecord 17/08/2009 17:20

PR Newswire

BERLIJN, August 17 /PRNewswire/ --
De Jamaicaanse atleet Usain 'Lightning' Bolt, drievoudige Olympische gouden medaillewinnaar en PUMA-atleet, vermorzelde zondagavond in het Olympisch Stadion van Berlijn zijn eigen wereldrecord en behaalde een overweldigende overwinning op de 100 meter, waarmee hij zijn titel als "Snelste Man ter Wereld" nog maar eens onderstreepte. De afgetekende favoriet Bolt snelde weg van zijn tegenstanders en klokte de snelste tijd ooit geregistreerd op de 100 meter: 9,58 seconden. Hij versloeg zijn rivalen Tyson Gay en Asafa Powell en vermorzelde zijn oude record van 9,69 seconden, gezet tijdens de Olympische Zomerspelen van Peking in 2008. De Jamaicaanse sprinter snelde naar de overwinning in de speciaal ontwikkelde Theseus Pro sprint spike, ook wel de PUMA YAAM genoemd, die nu wordt beschouwd als de snelste schoen ter wereld.

De race, waarnaar met veel belangstelling werd uitgekeken, was een prachtige strijd tussen Bolt, regerende wereldkampioen Tyson Gay uit de Verenigde Staten, en de eveneens uit Jamaica afkomstige sprinter Asafa Powell. In een intense race schoot Usain Bolt uit de startblokken, liet zijn tegenstanders achter zich, en trok hard door tot aan de finish. Het publiek was door het dolle heen. Bolt toonde nog meer creatief voetenwerk op het moment dat hij tijdens zijn ereronde spontaan een dansje liet zien. Gay veroverde de tweede plaats met een tijd van 9,71 seconden en Powell werd derde met een tijd van 9,84 seconden.

"Hier heb ik het hele jaar voor getraind. Mijn schoenen gaven me de kracht om door te gaan. Ik voelde me geweldig in de aanloop naar de race," aldus een extatische Usain Bolt, net nadat hij de finishlijn had gekruist. "Het weer was perfect voor mij. En de fans gaven we zoveel energie vanavond. Alles wat ik deed was mijn focus houden en ontspannen. En toen was het 'we gaan ervoor!'"

"Het enthousiasme rond deze wedstrijd was ongeëvenaard en het kampioenschap werd uitgevochten op het scherpst van de snede," aldus Jochen Zeitz, CEO en Chairman van PUMA AG. "Ze waren allemaal op de top van hun kunnen. Maar de manier waarop Usain de baan in vuur en vlam zette en een tijd klokte van 9,58, een verbrijzeling van zijn eigen wereldrecord, leverde een historisch moment op dat ons altijd zal bijblijven. Usain blijft de grenzen van snelheid en kracht verleggen, in zijn geheel eigen stijl die plezier uitstraalt. Er is heel wat energie gestoken in het creëren van de PUMA YAAM spike die hij op de baan aan had. We hebben duidelijk de juiste formule gevonden voor het maken van een winnende schoen. Het is fantastisch Usain in onze PUMA-familie te hebben en we feliciteren hem met zijn eerste plaats en zijn nieuwe wereldrecord."

De PUMA YAAM sprint spike die hem naar de overwinning droeg werd ontwikkeld door een team van designers en technici van PUMA die de gang en de vorm van de voet van Bolt nauwkeurig hebben bestudeerd en gemeten. Op basis van deze gegevens en doorlopende proeven op de baan ontwikkelden ze een speciale sprint spike die geheel was toegesneden op de unieke bewegingen van het lichaam van Usain. De levendige oranje kleur werd gekozen om te contrasteren met de kenmerkende blauwe baan van het Olympisch Stadion. De schoen is ontworpen om kracht, snelheid en stabiliteit te bieden. De "motor" achter het succes is een laag van koolstof, die zorgt voor meer snelheid en kracht, zonder dat het gewicht wordt verhoogd. PUMA heeft daarnaast een atletische, low-profile versie van de kenmerkende baan spike van Usain ontworpen. Deze spike zal later dit jaar onder de naam PUMA STREET YAAM in een aantal geselecteerde winkels verkrijgbaar zijn.

Daarnaast waren in Berlijn voor het eerst de "Bolt Arms" te zien. Dit speciaal ontwikkelde fanproduct van PUMA is een nabootsing van de beroemde "Lightning Bolt" overwinningpose van de atleet tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008. Aanstekelijke video's van de Bolt Arms in actie zijn te zien op www.pumarunning.com.

Op 23 augustus, tijdens de sluiting van het WK, zal PUMA bezit nemen van de YAAM, een populaire Caribische lounge op de oevers van de rivier de Spree, voor een levendig Jamaicaans feest waarvoor het publiek kaarten kan verkrijgen. Livemuziek, dans, eten en speciale optredens van atleten zullen dit een onvergetelijk evenement maken. In het kielzog van YAAM-feest zal Usain Bolt op maandag 24 augustus om 14.00u. een kort bezoek brengen aan de PUMA Flagship Store, Tauentzienstrasse 18, in Berlijn om handtekeningen te zetten. Zie www.pumarunning.com voor meer informatie.

PUMA
PUMA is een van de meest vooraanstaande bedrijven ter wereld op het gebied van Sportlifestyle. Het bedrijf ontwerpt en ontwikkelt schoeisel, kleding en accessoires. Het bedrijf spant zich ervoor in te werken op manieren die bijdragen tot een betere wereld, door ondersteuning van Vrede, Creativiteit, en SAFE Duurzaamheid, en door trouw te blijven aan de waarden van Rechtvaardigheid, Eerlijkheid, Positivisme en Creativiteit in al haar beslissingen en activiteiten. Het assortiment van PUMA reikt van Sport tot Mode. De Sport Performance en Lifestyle labels zijn onderverdeeld in categorieën als Voetbal, Hardlopen, Motorsport, Golf en Zeilen. Voor het Black label wordt samengewerkt met vermaarde designers als Alexander McQueen, Yasuhiro Mihara en Sergio Rossi. De PUMA Group is eigenaar van de merken PUMA, Tretorn en Hussein Chalayan. Het bedrijf, opgericht in 1948, distribueert haar producten in meer dan 120 landen, heeft wereldwijd meer dan 9.000 mensen in dienst, en heeft hoofdkantoren in het Herzogenaurach (Duitsland), Boston, Londen en Hongkong. Zie www.puma.com voor meer informatie.

Sara Gottman, PUMA, Mobiel:+1-978-996-4441, sara.gottman@puma.com, Clara Mattioli, PUMA, Mobiel: +49-151-551-15335, clara.mattioli@puma.com, of Vivienne Raesserts, PUMA, Mobiel: +49-170-5658-186, vivienne.raesserts@puma.com






-