ABVAKABO FNV

Promovendi Groningen eindelijk werknemerstatus

Dankzij onze bond is een aantal jaren terug de beloning van promovendi fors verbeterd. Promovendi zijn niet alleen aan het promoveren maar daarnaast werken ze ook gewoon hard en zijn heel productief voor de organisatie. Dat was hen, en ons, al langer een doorn in het oog.

Toch willen werkgevers hier niet aan. Eerst probeerde de Universiteit van Amsterdam al onder de afspraken uit te komen en nu die van Groningen. Maar helaas pindakaas, ook in dit geval is de rechter onverbiddelijk. De afspraken zijn klip en klaar en moeten nagekomen worden.

Wij hebben geen moment getwijfeld aan een goede afloop van deze rechtszaak maar het is toch te zot voor woorden dat wij iedere keer naar de rechter moeten om gewoon de CAO toegepast te krijgen. Je zou van universiteiten als werkgever meer respect voor afspraken verwachten. Misschien toch een aardige voor een promotieonderzoek: hoe komt het dat academisch geschoolde werkgevers zo overtuigd zijn van hun gelijk terwijl iedereen die gewoon kan lezen, weet dat ze geen poot hebben om op te staan
17-08-2009