Partij van de Arbeid

PvdA wil voorrang duurzame energie

De PvdA wil dat duurzame energie voorrang krijgt op het overvolle elektriciteitsnet. Duurzame energie mag volgens Tweede-Kamerlid Diederik Samsom nooit de dupe worden van de grote centrales, die de overcapaciteit veroorzaken.

De discussie over het steeds voller wordende elektriciteitsnet, waarover de Volkskrant maandag berichtte, woedt al enige tijd in de politiek. Op nadrukkelijk verzoek van de PvdA werkt het kabinet aan een wetsvoorstel waarmee duurzame energie te allen tijde voorrang krijgt op het net.

Het ochtendblad schrijft dat de komende jaren zoveel nieuwe centrales gebouwd worden in Nederland dat het elektriciteitsnet dat niet aankan. Door het grote aanbod zullen er files ontstaan op het hoogspanningsnet, die pas worden opgelost als de centrales worden uitgeschakeld. De energieproducenten willen volgens de krant dat de consument voor de kosten daarvan opdraait.

De PvdA wil dat de kosten van deze zogenoemde stroomfiles niet op consumenten wordt verhaald maar juist op de grote producenten, de kolencentrales in dit land. Samsom: 'Het zijn juist die centrales die de overproductie creëren. Het verhalen van de kosten op de producenten doet recht aan het principe dat de veroorzaker ook betaalt.'

Het is volgens de PvdA bovendien een zeer effectief middel om investeringen de juiste kant - richting meer duurzaamheid - te sturen. Samsom: 'Een investeerder in een kolencentrale bedenkt zich wel als hij zich realiseert dat de duizenden megawatten wind-op-zee voorrang hebben en hij op eigen kosten zijn centrale moet uitschakelen bij overproductie. Ook de flexibelere en schonere gascentrales, die goedkoper zijn terug te regelen, hebben zo een voordeel ten opzichte van kolenstroom.'