DenkTank 2009 van start, Energieconsument onder de loep
17/08/2009 15:17
Stichting De Nationale Denktank
Op weg naar Kopenhagen met de DenkTank
21 veelbelovende jonge academici maken plannen voor energieconsument
Vandaag gaat De Nationale DenkTank 2009 van start. Eénentwintig ambitieuze, maatschappelijk betrokken en getalenteerde jonge academici buigen zich de komende drie maanden over de vraag hoe en door wie de consument aangezet kan worden om meer energie te besparen en meer te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen.
De DenkTank start vandaag met een tweeweekse Zomerschool. Daar ontmoeten de deelnemers specialisten uit bedrijfsleven en overheid, wetenschappers en (oud) politici. Sprekers zijn onder andere de ex- ministers Terlouw en Winsemius en ondernemer en topman van het jaar 2008 Ad van Wijk. Na de Zomerschool gaat de DenkTank drie maanden fulltime aan de slag en zal zijn plannen op 12 december aanbieden aan het kabinet aan de vooravond van de klimaattop in Kopenhagen.
De onderzoeksvraag die dit jaar aan de DenkTank wordt voorgelegd is tot stand gekomen in samenspraak met het ministerie van VROM, de Interdepartementale Directie EnergieTransitie en EnergieNed, de vereniging van energieproducenten, - handelaren en - retailbedrijven in Nederland.
Minister Cramer laat in een reactie weten uit te zien naar de resultaten in december: 'Eind van het jaar maken we in Kopenhagen internationale klimaatafspraken om onze planeet ook in de toekomst te beschermen. Het is prachtig dat ik voorafgaand aan die klimaattop concrete voorstellen van de Nationale Denktank ontvang om consumenten te bewegen bewuster met energie om te gaan. Van ruim twintig jonge academici die zich drie maanden vastbijten in het energievraagstuk heb ik namenlijk hoge verwachtingen!'
Hans Alders, voorzitter van EnergieNed: 'Energiebedrijven hebben grote ambities om de energievoorziening duurzamer te maken en betrouwbaar te houden. Het tempo daarvan kan en moet wat ons betreft omhoog. Het is de energiesector er alles aan gelegen om hun klanten effectief te bereiken en aan te zetten tot meer besparing. De consument hebben we hard nodig om die omschakeling snel te maken, maar dat is niet eenvoudig. De DenkTank kan ons helpen nieuwe wegen te vinden om het onze klanten makkelijker te maken energie te besparen.'
Het onderwerp van de DenkTank 2009
Recent onderzoek toont aan dat de Nederlander klimaatverandering weliswaar als een serieus probleem ziet, maar vooral als een probleem van de volgende generatie. De meerderheid vindt dat de burgers zelf het voortouw moeten nemen om klimaatverandering tegen te gaan en meent tegelijkertijd dat hij of zij zelf al genoeg doet aan milieu en klimaat. Negen van de tien Nederlanders geeft aan al te werken aan minder verbruik van energie (bron: www.21minuten.nl). Dit staat echter in contrast met de cijfers die aantonen dat het particuliere energiegebruik nog steeds toeneemt. Aan de DenkTank daarom de taak om dé ideeën aan te dragen die de burgers moeten stimuleren om de overstap te maken naar duurzamer gebruik van energie.
De deelnemers
Ieder jaar wordt een Nationale DenkTank samengesteld, bestaande uit ongeveer twintig excellente masterstudenten, pas-afgestudeerden en promovendi. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, interpersoonlijke vaardigheden, creativiteit en maatschappelijke interesse. Net als de vorige jaren is een zeer multidisciplinair team samengesteld. De achtergrond van de deelnemers loopt uiteen van Experimentele Natuurkunde tot Internationale Betrekkingen en van Econometrie tot Fiscaal Recht.
Wat is Stichting de Nationale DenkTank?
Het doel van Stichting de Nationale DenkTank is het stimuleren van innovatie door een multidisciplinair netwerk te creëren van ondernemende en creatieve mensen. De stichting brengt talent bij elkaar met een brede blik en maatschappelijke interesse en stimuleert ze om buiten de bestaande kaders te denken. Het netwerk vormt een brug tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven, en bevordert kruisbestuiving tussen verschillende disciplines.
De voorgaande DenkTank-edities hebben zich gericht op de zorg voor chronische zieken, problemen in het onderwijs en de ongezonde leefstijl van jongeren. Deze DenkTanks bleken heel vruchtbaar en hebben tal van nieuwe inzichten en acties opgeleverd om deze maatschappelijke problemen aan te pakken. Media en politiek hebben de verschillende DenkTanks dan ook met veel aandacht gevolgd.
Structureel wordt de DenkTank ondersteund door onder andere de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit, McKinsey & Company, De Baak, YER, De Brauw Blackstone Westbroek, Menzis, Sp!ts en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.
Meer informatie over de Nationale DenkTank kunt u vinden op www.nationale-denktank.nl
---
http://www.nationale-denktank.nl