Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kies de juiste strategie inzake orgaandonatie (17/08/09)

De federale regering onderzoekt of levende donoren meer ingeschakeld kunnen worden als orgaandonoren door een kostencompensatie voor die donoren te ontwikkelen. Eerbaar, maar arts en senator Louis Ide (N-VA) betwijfelt of dit wel de juiste strategie is. Hij vraagt of de overheid dezelfde middelen niet beter inzet in orgaandonatie gebruik makende van organen van overleden mensen. Zijn aanbevelingen, vervat in een resolutie, hebben betrekking op het beter informeren van de bevolking en de aanstelling van een orgaancoördinator in elk ziekenhuis.

Louis Ide: België is koploper in de wereld wat betreft het afstaan van organen. Per miljoen inwoners waren er in 2007 28 donoren, wat een stijging is met 6,5 % tegenover 2006. In oktober 2007 gaven 73 000 Belgen zich op als orgaandonor. Een sterke stijging tegenover 2005, waar dit aantal nog 32 000 bedroeg. Na een sensibiliseringscampagne van Beldonor steeg het aantal kandidaat-donoren tot 89 641, volgens de FOD Volksgezondheid. Het aantal mensen dat weigert stagneert op 193 113, maar dat is nog altijd een hoog getal.

Desondanks zijn er nog steeds wachtlijsten, veel mensen wachten op een orgaan. De noden worden immers steeds groter, en de bevolking is niet denderend goed geïnformeerd in vergelijking met andere medisch belangrijke thema"s. Hier speelt de rol van de huisarts. Die kan en moet de patiënt hierover grondig informeren. Bovendien liggen er met de oprichting van het eHealth-platform weer nieuwe mogelijkheden open om de registratie van orgaandonoren op een heel efficiënte manier te laten verlopen.

Louis Ide: Ten tweede moet er in elk ziekenhuis formeel een orgaancoördinator aangesteld worden die daar ook voor vergoed wordt. Deze prikkel zal er toe leiden dat geen enkele orgaan verloren gaat. Tot op vandaag wordt er te fragmentarisch gewerkt. Er gaan organen van overledenen verloren en dat is zonde. Deze twee maatregelen zouden veel meer effect kunnen hebben op de wachtlijsten dan het uitwerken van maatregelen rond levende donoren.

0p 22 januari 2009 diende ik daarover een resolutie in. Daar de resolutie nog niet eens werd behandeld in de senaat blijft die natuurlijk dode letter. Ik hoop dat de FOD volksgezondheid mijn aanbevelingen vlot op pikt. Ze komen recht uit het veld. Ze zouden een veel grotere impact hebben. Het is namelijk kwestie van de beperkte middelen juist in te zetten met als doel een zo groot mogelijk resultaat, besluit Ide.

Auteur:
Senaat
Louis Ide, arts en senator

Meer informatie:
Contactpersoon: Louis Ide
E-post: louis.ide@n-va.be